Hrabra Lola

Ljeto za sve: Ne postoji savršeno tijelo

Iako se u svijetu mnogo govori o pozitivnoj slici o tijelu u mnogim evropskim zemljama taj pokret tek sada postaje aktivan.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: boredpanda.com

Foto: Foto: Monika Pozerskyte/Photo studio: "Pix Studija"

U društvu male zemlje kao što je Litvanija i dalje vladaju stereotipi kada su standardi tijela u pitanju. Žene su navikle na to da u magazinima, reklamama i na društvenim mrežama vide samo savršena lica i tijela.

Ožiljci? Strije? Debljina? To ne prolazi – u obzir dolaze samo predivne i dobro struktuisane životne priče! Upravo zbog toga kada se približi ljeto i sezona kupanja žene sve više pribjegavaju dijetama koje bi im pomogle da dobiju savršeno tijelo za plažu.

Jedina incijativa na temu pozitivne slike o tijelu u Litvaniji je pokret koji nosi naziv “Veličina nije bitna” (“Dydis nesvarbu”). Deset žena se u okviru projekta “Ljeto za sve” (“Summer for Everybody’) fotografisalo u kupaćim kostimima, a priče koje se kriju iza tih slika govore o velikoj snazi i iskustvu. Fotografije nisu retuširane zato što je ključna ideja ove inicijative da se pokažu različitosti tijela.

Foto: Monika Pozerskyte/Photo studio: “Pix Studija”

Da, neke od njih imaju fizički invaliditet, urođene ili postoperativne ožiljke. Da, ženske grudi, stomak i butine postoje u različitim oblicima. Da, tijelo žene se mijenja nakon porođaja i, da ne zaboravimo, ljeto je i za starije dame! I one treba da se sunčaju!

Autorka ideja za inicijativu “Veličina nije bitna” i projekta “Ljeto za sve” je Gidžra Valavičjut (Giedre Valaviciute), stilistkinja je Lina Bernotajtite (Lina Bernotaityte), MUA: ‘SLA Academy Vilnius’, a fotografije je radila Monika Pozerskite (Monika Pozerskyte) iz fotografskog studija “Pix Studija”. Više informacija možete naći na WEB stranici pokreta “Veličina nije bitna”, a u nastavku pogledajte slike ovih predivnih dama i otkrijte njihove priče.

Gidžra (Giedre)

Foto: Monika Pozerskyte/Photo studio: “Pix Studija”

Ljeto je zagrijavanje misli, srca i cijelog tijela. Moje tijelo zahtijeva konstano razmišljanje. Ranije sam ga krivila za sve – za neuspješne veze, probleme na poslu, loše raspoloženje i tako dalje. Kupaći kostimi su ostajali u fioci zato što sam bila ubijeđena u to da je moje tijelo drugačije i da ga ne trebam pokazivati u javnosti. Osjećala sam se krivom zato što se nisam mogla promijeniti kako bih odgovarala društvenim normama.

Moj život se počeo mijenjati prije devet godina kada sam odlučila da radim na svojim mislima, a ne na fizičkom izgledu. Danas kod mene kupaći kostimi i ljeto idu zajedno. No, istovremeno, ne mogu da prestanem da radim na sebi. Veoma je lako da se vrati misao “da sam barem smršala i postala ljepša sve bi bilo lakše…”

Oudeta (Odeta)

Foto: Monika Pozerskyte/Photo studio: “Pix Studija”

Ljeto su unutrašnja sloboda, bose noge, duge vcečeri, prirodnija buđenja, avanture za odrasle, zrela ljubav i miris tijela. Tijelo je nerazdvojni dio mene. Mapa uspomena. Sinteza snage i sposobnosti.

Čarobno je kad vidite kako nova koža zamjenjuje ožiljjke. Vodič koji vodi voljeni miris i snažne ruke. Ja svom tijelu vjerujem kada sam bolesna, kad povijam djecu ili vodim ljubav. Uživam u pucketanju svojih nogu nakon putovanja i prepoznatljivom grču ili suvim usnama ujutro.

Bez obzira na to koliko puta se pogledam u ogledalo, čak i u teškim periodima života, ja osjećam samu sebe. Trenutno sam većinu dana i noći majka, iako se unutrašnja ljubavnica trudi da ne bude zapostavljena.

Prihvatila sam svoje postporođajno tijelo, poslala sam poljubaci Oudeti iz prošlosti i nastavila sam da volim i mazim svoju djecu. Kad pogledam iza sebe, shvatam da sam od djetinjstva imala prijateljski odnos prema svom tijelu. Uvijek sam se osjećala lijepom i snažnom. Želim da se i moja djeca tako osjećaju. Moj savjet svim ljudima koji se ne osjećaju ugodno u kupaćem kostimu? Plivajte goli!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije