Radoznala Lola

Vjera brani sakaćenje ženskih genitalija! Sada to brani i zakon u Egiptu

Egipatski Dar al-Iftaa (državni edukativni institut osnovan s ciljem pravnog istraživanja islama) je saopštio da je genitalno sakaćenje djevojčica i žena (female genital mutilation – FGM) zabranjeno u islamu, navodeći da to sad prati i zakonska obaveza, dodajući da taj običaj ima brojne štetne efekte na ljudski organizam.

Piše: Ana Tomić

Izvor: egypttoday.com

Foto: UNICEF

Iz Dar al-Iftaa ističu da se FGM ne pominje u islamskim vjerskim zakonima i da je još uvijek javlja samo zato što kao društvena norma i dalje opstaje u ruralnim područjima i nekim siromašnim dijelovima Egipta.

FGM se smatra napadom na religiju, kroz sakaćenje najosjetljivijeg organa u ženskom tijelu. U islamu, nalaže se zaštita tijela od bilo kakve povrede, pa sakaćenje ženskih genitalija predstavlja kršenje tog pravila. Stoga, navode iz Dar al-Iftaa, ako roditelji djevojčica koje prolaze kroz FGM daju saglasnost za tu gnusnu operaciju, oni treba da budu kažnjeni.

Egipatsko Ministarstvo zdravlja i Upravni sud su donijeli odluku da se genitalno sakaćenje zabrani u bolnicama i javnim/privatnim klinikama. Tako nešto je moguće uraditi samo iz zdravstvenih razloga, o čemu odlučuje šef odjeljenja za ginekologiju, a na osnovu preporuke ljekara. Sada, operacija neće biti u suprotnosti sa zakonom samo ako je odobri lično ministar zdravlja.

Foto: Tunatura / Shutterstock

UNICEF-ova studija iz 2014. godine je pokazala da 91% djevojčica i žena u dobi između 15 i 49 godina biva podvrgnuto FGM u Egiptu, od kojih 80 odsto ima do 15 godina. Takođe je utvrđeno da je ovaj ritual češći u ruralnim područjima i manje prisutan u bogatim dijelovima zemlje.

Razlikuju se tri vrste FGM-a:

  • Tip I: Potpuno ili djelimično uklanjanje prepucijuma
  • Tip II: Potpuno ili djelimično uklanjanje unutrašnje usne
  • Tip III: Uklanjanje spoljašnjih genitalija i fuzije rane.

Ujedinjene nacije su se obavezale da rade ruku pod ruku sa egipatskim vlastima kako bi genitalno sakaćenje bilo iskorijenjeno. Ti napori su urodili plodom – od 2008. godine je za 13 odsto smanjeno FGM među djevojčicama u dobi od 15 do 17 godina. Štaviše, usvajanjem Nacionalne strategije FGM 2016-2020, i što je najvažnije, nedavnom izmjenom zakona, kojom je FGM postao krivično djelo, dosta je urađeno po pitanju ukidanja ove prakse.

Takođe, bolnice su ubuduće dužne da obavijeste policiju o svakom slučaju FGM, dok je Minstarstvo zdravlja dužno da sprovodi programe obuke, a edukacija će biti intenzivirana i u nastavnim programima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije