Hrabra Lola

Djevojke stavljaju kašiku u donji veš kako bi se spasile od prisilnog braka

Aktivisti za ljudska prava u švedskom Geteborgu su pozvali djevojke koje su potencijalne žrtve otmica u svrhu prisilnog braka ili ženskog obrezivanja da stave kašiku u donji veš prilikom provjera na aerodromu.

Prevela: Jelena Pralica

hiiraan.com

Foto: hiiraan.com

Naime, osoblje koje radi na aerodromu u tom gradu je obučeno da reguje u takvim situacijama – kašika će aktivirati detektore metala zbog čega će djevojke biti odvedene u stranu ili u kabinu kako bi bile pretražene.

“Kašika će pokrenuti detektore za metal dok budu prolazile kroz bezbjednosne provjere. Tada će nasamo moći da razgovaraju sa osobljem“, rekla je za hiiraan.com Katarina Idegard, koja je zadužena za borbu protiv skrnavljenja časti u ovom drugom po veličini gradu u Švedskoj.

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je djevojaka prislino udano u inostranstvu, ali je putem nacionalne telefonske linije za pomoć u Švedskoj, tokom prošle godine, zaprimljeno 139 poziva kojima su prijavljeni brakovi s djecom ili prisilni brakovi. Stoga aktivisti ohrabruju i druge gradove da slijede primjer Geteburga i usvoje inicijativu “kašika” kako bi zaštitili djevojke koje najčešće članovi porodice na silu udaju u inostranstvu.

Izvor: Twitter

Istovremeno, prema podacima nevladinih organizacija, a na osnovu studije  iz 2015. godine, 38.000 djevojčica i žena u Švedskoj je podvrgnuto obrezivanju polnog organa. Među njima su većinom žene iz Somalije, Eritreje, Etiopije, Egipta i Gambije.

Inicijativa “kašika” je potekla od britanskog dobrotvornog udruženja Karma Nirvana, čiji aktivisti navode da je ova taktika u Velikoj Britaniji već spasila veliki broj djevojaka od prisilnih brakova. Oni su ujedno zatražili strožije kazne za prisilne brakove, nakon što je policija otkrila 3.500 takvih slučajeva tokom posljednje tri godine!

“Skrivanje kašike u donjem vešu je siguran način za djevojke upozore nadležne, što je često teško ako su stalno okružene članovima porodice”, ističe Idegard.

Poznat je slučaj jednog oca koji je 2016. godine osuđen zato što je prisilio svoju kćerku da se uda, a nakon što ju je na prevaru odveo u Avganistan. Takođe, dvije godine prije toga je istu sudbinu izbjegla jedna 14-godišnjakinja  koju je otac odveo u Etiopiju kako bi se vjenčala sa svojim rođakom. Ona je usjela da potraži pomoć od školskog pedagoga, putem Facebooka, što ju je i spasilo.

U Geteborgu, gdje živi milion ljudi, nastavno osoblje i socijalni radnici su apelovali na dodatan oprez tokom  ljetnjeg raspusta, kada je vjerovatnije da će doći do porasta broja djevojaka koje će neko pokušati nasilno da uda izvan Švedske.

“Ovo radimo jer su rizici od prisilnog braka i sakaćenja ženskih genitalija veći tokom školskog raspusta, u vrijeme duge ljetnje pauze”, naglašava Idegard.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije