Naslovna vijestRadoznala Lola

Protjeran kupaći kostim: Za titulu mis Amerike više nije presudan fizički izgled

Sljedeće izdanje izbora za mis Amerike, ovog septembra, neće sadržati kategoriju “kupaćeg kostima” i generalno, saopštili su organizatori, presudan više neće biti fizički izgled.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: YouTube Screenshot

Grečen Karlson (Gretchen Carlson), bivša misica te prva mis Amerike u istoriji koja je imenovana na mjesto šefice odbora za organizaciju tog izbora, je istakla da je ukinuto i pojavljivanje u večernjim haljinama, pa će djevojke tokom defilea nositi nešto po vlastitom izboru, u čemu se osjećaju prijatno i što izražava njihov lični stil.

“Više nećemo ocjenjivati kandidatkinje na osnovu fizičkog izgleda. To je ogroman psihički pritisak za njih“, istakla je ona za CNN.

Sada će prilikom pojavljivanja na pozornici, umjesto dijela u kojem su izlazile u kupaćim kostimima,  a koji je zasigurno mnogima bio omiljena kategorija izbora, kandidatkinje govoriti o svojim strastima, pogledima na svijet, ali i o svom stavu i razumijevanju uloge koju nosi titula mis Amerike.

“One će ubuduće imati priliku da pokažu svijetu ko su kao osobe, u dubini duše, i na osnovu toga ćemo ih ocjenjivati”, kazala je Karlson te dodala da će ovo takmičenje, samim tim, biti otvorenije za žene “svih oblika i veličina”.

Ovu odluku prati i zvanični video, u kojem se bijeli kupaći kostim pretvara u prah, uz hešteg #byebyebikini.

“Mnogo mladih žena nam je reklo da bi voljele da budu dio ove priče, ali da ne žele da se tamo pojave u visokim potpeticama i kupaćem kostimu, tako da, pogodite šta, to i neće morati da urade”, naglasila je Karlson za ABC News.

Izbor za mis Amerike ima tradiciju dugu 97 godina, a sve je počelo u Atlantik Sitiju kao takmičenje ljepotica u kupaćim kostimima s ciljem da se privuku turisti u taj grad u Nju Džersiju. Međutim, nakon skoro vijeka, sve jači je otpor prema takmičenju u kupaćim kostimima, a u manjoj mjeri i prema nastupima u večernjoj toaleti, za šta neki kažu da je zastarjelo.

Izbor za mis Amerike, septembar 1953. godine / Izvor: en.wikipedia.org

Uz to, skandal s imejlovima bivših zvaničnika izbora za mis Amerike, u kojima su vrijeđali inteligenciju, pojavu i seksualne živote ranijih pobjednica doveo je do promjena, odnosno ostavki na vrhu u organizaciji i sada tri najviša položaja drže žene, prvi put u skoro 100 godina dugoj istoriji tog takmičenja.

“Uspon #metoo pokreta je dodatno uticao na promjene. Ponosni smo što je i naša organizacija evoluirala i pridružila se osnaživanju žena”, kazala je Karlson.

Na izboru za mis Amerike i dalje će biti prisutna kategorija “talenat”. Sljedeći izbor najljepše među djevojkama iz 50 američkih saveznih država i distrikta Kolumbija je zakazan za 9. septembar, u Atlantik Sitiju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije