Naslovna vijestRadoznala Lola

“Seks i grad” 20 godina kasnije: Donosimo 20 zanimljivosti o kultnoj seriji

Vjerovali ili ne, premijera kultne serije “Seks i grad” (Sex and the City) bila je prije čak 20 godina, 6. juna 1998. godine na HBO-u.

Redakcija

Izvor: HBO Adria

Foto: harpersbazaar.kz

Smještena i snimana u Njujorku i zasnovana na istoimenom bestseleru Kendis Bušnel (Candace Bushnell) iz 1997. godine, serija prati živote četiri zaposlene žene u potrazi za savršenom vezom… i orgazmom! Keri Bredšo (Carrie Bradshaw), koju glumi Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), piše kolumnu o seksu i odnosima koji vladaju u Njujorku.

Njene tri najbolje drugarice su: Samanta Džouns (Samantha Jones), odnosno Kim Katral (Kim Cattrall), koja ima svoju PR firmu i više je zainteresovana za “provod za jednu noć” nego za stalniju vezu; Miranda Hobs (Miranda Hobbes), u izvedbi Sintije Nikson (Cynthia Nixon), cinični advokat kojoj je karijera važnija od njenog ljubavnog života punog grešaka, i Šarlota Jork (Charlotte York), lik koji donosi Kristin Dejvis (Kristin Davis), kustoskinja umjetničke galerije koja je pomalo uštogljena kada je seks u pitanju, ali još uvijek nije izgubila vjeru u pronalaženje prave ljubavi.

Izvor: Stevie Remsberg/Photos HBO

U seriji glume i Kris Not (Chris Noth) – Zvjerka, Dejvid Ajgenberg (David Eigenberg) kao Stiv Brejdi (Steve Brady), Evan Handler kao Hari Goldenblat (Harry Goldenblat), Vili Garson (Willie Garson) kao Stenford Bleč (Stanford Blatch), Mario Kantone (Mario Cantone) kao Entoni Marentino (Anthony Marentino), Džejson Luis (Jason Lewis) kao Džeri “Smit” Džerod (Jerry “Smith” Jerrod) i Kajl Meklahlan (Kyle MacLachla) kao Trej Mekdugal (Trey MacDougal) i mnogi drugi.

Samo neka od poznatih imena koja su gostovala u seriji su Metju Mekonahi (Matthew McConaughey), Bredli Kuper (Bradley Cooper), Dejvid Duhovni (David Duchovny), Džastin Teru (Jastin Teru), Elizabet Benks (Elizabeth Banks), Lusi Lu (Lucy Liu), Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi) i Alanis Moriset (Alanis Morissette).

Seriju je kreirao Deren Star (Darren Star), a izvršni producent je Majkl Patrik King (Michael Patrick King).

“Seks i grad” je emitovan od 1998. do 2004. godine, a u tom periodu serija je osvojila osam “Zlatnih globusa” i 7 “Emija”. Serija ima šest sezona i 94 epizode.

Sad kad smo se prisjetili “glavnih faca” iz ove kultne serije, donosimo 20 zabavnih činjenica o “Seks i gradu”:

1. Svi kokteli u seriji su bili lažni.

2. Sara Džesika Parker je u ugovoru zahtijevala stavku koja zabranjuje scene golotinje. Bila je jedina od četiri glavne glumice koja je insistirala na tome.

Foto: Everett Collection / Shutterstock

3. Da bi igrala ulogu drske crvenokose Mirande, Sintija Nikson je morala da ofarba svoju prirodno plavu kosu.

4. Sari Džesiki Parker je bilo neugodno zbog nekih elemenata “Seks i grada” i razmišljala je o tome da napusti seriju nakon što je pilot epizoda snimljena.

5. Dok je glumila Keri, Sara Džesika Parker je provodila i do 18 sati dnevno u štiklama.

6. Sara Džesika Parker je zadržala 70% odjeće koju je nosila u seriji.

7. Alek Boldvin (Alec Baldwin) je trebalo da igra ulogu koja je na kraju pripala Metjuu Mekonahiju.

8. Peta sezona je bila ograničena na osam epizoda zbog trudnoće Sare Džesike Parker.

9. Nataša (Natasha), koju glumi Bridžet Mojnahan (Bridget Moynahan), Zvjerkina supruga, uvijek nosi bijelo.

10. Predbračni ugovor kojim Bani (Bunny) natjera Šarlotu da potpiše je sastavio pravi advokat. Oprez nije na odmet, čak i za televizijske parove.

11. Iako se serija završila 2004. godine, i dalje možete da odete na autobusku turu inspirisanu “Seks i gradom”. Tura je toliko popularna da radi sedam dana sedmično, a među stanicama su pekara “Magnolija” i stepenice ispred Kerinog stana.

Foto: Jim Helmes / Shutterstock

12. U 2012. je stan u kome je Keri živjela prodat za više od devet miliona dolara.

13. Čuvena baletska suknja koju je Sara Džesika Parker nosila bila je njena ideja, pronašla ju je u sobi sa kostimima. Sada je uramljena i visi u kancelariji Majkla Patrika Kinga.

14. Kim Katral je dva puta odbila ulogu Samante. Na kraju ju je dečko Derena Stara ubijedio da pruži šansu seriji.

15. Kerina adresa je Istočna 73. ulica broj 245, Samantina je Gansevurt ulica broj 300, Šarlotina Park avenija broj 700, a Mirandina Zapadna 83. ulica broj 331. Nijedna od ovih adresa ne postoji u stvarnosti.

16. Mnoga um,etnička d,ela u domu Aleksandra Petrovskog (Alexander Petrovsky) zapravo pripadaju glumcu koji ga tumači, Mihailu Barašnjikovu (Mikhail Baryshnikov).

17. Prvi pas koji je igrao Pita (Pete) se plašio Džona Korbeta (John Corbett), tako da su morali da nabave novog.

Izvor: usatoday.com

18. Nijedan od glavna četiri lika ne ponovi kompletnu odjevnu kombinaciju tokom cijele serije, sve do posljednje epizode kada Keri nosi bundu iz prve sezone.

19. Keri tokom trajanja serije postavi 92 pitanja u svojim kolumnama.

20. Snimanje finalne epizode završeno je četiri dana prije emitovanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije