Hrabra Lola

Ženski baneri koji slave 100 godina sufražetstva

Izrađeni od strane 100 umjetnica koje rade sa organizacijama zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva ovi baneri su napravljeni za posebnu priliku.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: theguardian.com

Foto: artichoke.uk.com

U pitanju je događaj “Procesije” koji će se održati u nedjelju 10. juna 2018. godine u Londonu, Kardifu, Belfastu i Edinburgu. Na tom događaju žene će hodati zajedno i nosiće šalove u bojama sufražetstva – zelene, bijele ili ljubičaste.

Događaj organizuje kompanija “Artichoke”, a njime se slavi stogodišnjica od 1918., godine kada su se žene izborile za pravo glasa. Grupe u kojima su uključeni i ženski zatvori, LGBT fondacije, škole i izbjeglički centri su kreirale poruke otpora i nade.

“Ovo je umjetničko djelo u kojem su učestvovale mase”, izjavila je za novine “The Guardian” Helen Meridž (Helen Marriage) iz kompanije “Artichoke” i dodala “Godine 1918. žene su stekle samopouzdanje koje se više nikad neće moći u potpunosti srušiti. Željele smo da proslavimo taj trenutak dok istovremeno priznajemo sve stvari koje se tiču rodne ravnopravnosti, a koje se trebaju riješiti.”

U nastavku pogledajte kako izgledaju baneri kojima se slavi sto godina od velike pobjede žena za pravo glasa.

Baner koji je napravila umjetnička organizacija “Metal Culture” iz Sautenda na moru u saradnji sa umjetnicom Hajdi Vajdžmor (Heidi Wigmore).

Foto: Metal Culture

Baner koji su radile umjetnica Lusi Orta (Lucy Orta) i žene iz zatvora “HMP Downview”. Naručilac je “Historic England”, a koordinisan je od strane Londonskog koledža za modu.

Foto: Lance Tabraham

Baner koji su radili Institut za istraživanje sukoba iz Belfasta u saradnji sa umjetnicom Ritom Dafi (Rita Duffy) – ažurirani pogled na Botičelijevo “Rođenje Venere”.

Foto: Mariusz Smiejek

Baner koji su radili umjetnička organizacija “Kinetika” iz Purflita, Engleske zajedno sa umjetnicom Elaj Priti (Ali Pretty). Na ovom baneru se nalaze lokalna sufražetkinja Rozina Skaj (Rosina Sky), mlada gradonačelnica Sautenda Mejz Rajli (Maise Riley) i slijepa svjetska šampionka u kormilarenju Lusi Hodžs (Lucy Hodges).

Foto: Peter Bolton

Baner koji su radili škotski Savjet za izbjeglice u partnerstvu sa Ženskom bibliotekom iz Glazgova i u saradnji sa umjetnicom Parijom Gudarzi (Paria Goodarzi) i lokalnim ženama izbjeglicama.

Foto: Scottish Refugee Council

Baner koji je napravila umjetnička organizacija “Metal Culture” iz Piterboroa u saradnji sa umjetnicama Kejt Džinivir (Kate Genever) i Kejti Smit (Katie Smith).

Foto: Metal Culture

Baner koji su napravili dobrotvorna umjetnička ustanova “Rural Arts” iz Tirska, Jorkšira u saradnji sa umjetnicom Anđelom Hol (Angela Hall).

Foto: Rural Arts Thirsk

Ovaj omladinski baner je napravila umjetnička organizacija “Metal Culture” iz Sautenda na moru u saradnji sa umjetnicom Hajdi Vajdžmor (Heidi Wigmore).

Foto: Metal Culture

Baner koji su radile umjetnica Lusi Orta (Lucy Orta) i žene iz zatvora “HMP Downview”. Naručilac je “Historic England”, a koordinisan je od strane Londonskog koledža za modu.

Foto: Lance Tabraham

Baner koji je napravila ženska pozorišna kompanija “Clean Break” iz Londona u saradnji sa umjetnicom Mirijem Nejbero (Miriam Nabarro).

Foto: Tracey Anderson

Baner koji je napravila umjetnička organizacija “Somerset Art Works” iz Lengporta u saradnji sa umjetnicom Dorkes Kejsi (Dorcas Casey).

Foto: Dorcas Casey

Baner koji su napravile umjetničke galerije “Top Floor Art” i “Rowallane Community Hub”.

Foto: theguardian.com

Baner koji je napravljen od strane muzeja i umjetničkog centra “Taigh Chearsabhagh”.

Foto: theguardian.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije