Naslovna vijestRadoznala Lola

Elena Ferante: Prijateljice su prava rijetkost, kao i istinska ljubav

S vremena na vrijeme su mi žene koje poznajem govorile da sam dobra prijateljica. Zadovoljna sam i, ne usuđujem se da kažem da, uopšteno, ne želim da stavljam riječ “sljedeća” koja se odnosi na hijerarhiju osjećaja i pouzdanosti. Meni to djeluje besmisleno.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: theguardian.com

Foto: Pixabay.com

Na primjer, nikad ne bih rekla “ona mi je najbolja prijateljica” zato što bih iz toga tada zaključila da imam prijateljice koje manje volim, one kojima ne vjerujem toliko, one sa kojima nemam toliku povezanost. Ako bih to uradila zapitala bih se zašto smatram da sam ja prijateljica tim ženama? Zašto ih ja smatram svojim prijateljicama?

Riječ “prijateljica” u prisustvu hijerarhije ove vrste nije pogodna. Možda bismo trebale priznati da loša prijateljica na koju se ne možemo osloniti i nije prijateljica. Da budemo jasne, možda bismo trebale, čak i ako nam je to bolno, naučiti da ne govorimo “prijateljica” već “žena s kojom provodim ili sam provodila vrijeme”.

Problem je u tome što nas tješi da imamo mnogo prijateljica – zbog toga se osjećamo popularno, voljeno, manje usamljeno. Zbog toga nam je draže da kao “prijateljice” opisujemo žene sa kojima imamo malo toga ili čak i ništa zajedničkog, ali sa kojima ćemo, ako je potrebno, popuniti prazninu – provešćemo popodne u kafiću, popiti čašu vina i razgovarati o ničemu posebnom. Nema veze ako ćemo ih kasnije prvom prilikom prozvati tračarama, zmijama, namćorkama i osjetljivim.

Foto: Pixabay.com

Činjenica je da je prijateljica prava rijetkost, kao i istinska ljubav. Italijanska riječ za prijateljicu je “amicizia” koja ima isti korijen riječ kao i glagol voljeti (“amare”), a odnos među prijateljicama ima bogatstvo, složenost, proturječnosti i nedosljednosti ljubavi.

Mogu da kažem, bez straha da ću pretjerati, da je ljubav prema prijateljici uvijek djelovala kao suština veoma slična mojoj ljubavi za najvažnijeg čovjeka u mom životu. U čemu je razlika? Seks. I to nije mala razlika. Prijateljstvo se konstatno ne ugrožava upražnjavanjem seksa, količinom opasnosti od miksa uzvišenih emocija i pritiska tijela koji daju i primaju užitak.

Istina je da se danas, sudeći po onome što ja vidim, seksualno prijateljstvo svuda proširilo (na italijanskom jeziku sam ponekad čula vedar neogolizam “trombamico” ili “prijatelj sa povlasticama”). No, to je igra koja traži da se na odstojanju drže i sveprisutna moć ljubavi i obred čistog seksa. Jedno drugo poznajemo neko vrijeme, vjerujemo jedno drugome više nego strancima, izlazimo u bar, restoran, bioskop i seksamo se.

Foto: Pixabay.com

No, ja i dalje ne bih rekla da je to seks između prijatelja. Baš kao što su i velike ljubavi rijetke, a ljubavnici, sa druge strane, brojni, tako su rijetki i pravi prijatelji dok su poznanici, sa kojima možemo povremeno završiti u krevetu, mnogobrojni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije