Praktična Lola

Zašto se kosa mijenja svakih sedam godina i kako da to najbolje iskoristite?

Da li ste nekada pomislile da vaša kosa vodi sopstveni život?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: independent.co.uk

Foto: Pixabay.com

Jednog jutra ćete se možda probuditi sa slapovima lokni, poput Diznijeve princeze, no nakon nekoliko dana vaša kosa će naprosto podivljati, a one zlatne kovrdže će postati zamršeni nered. Tu se ne radi samo o danima loše frizure već o tome da naša kosa prolazi kroz prirodan ciklus rasta koji čine tri faze. Svaka od njih može da promijeni teksturu i izgled kose.

Najznačajnija od njih je faza rasta poznata pod nazivom „anagen“ tokom koje pojedinačne folikule kose rastu oko sedam godina. Nakon toga slijedi desetodnevni prelazni period poznat kao „katagen“, a zatim na red dolazi odmor od tri mjeseca pod nazivom „telogen“ tokom kojeg kosa opada. Poslije svega toga bi folikule kose trebale biti neaktivne sljedeća tri mjeseca, a onda se cijeli proces ponavlja. Međutim, važno je naglasiti da svaka folikula kose u različito vrijeme prolazi kroz ciklus rasta. Da nije tako, odjednom bi vam opala sva kosa.

Foto: Pixabay.com

Lizi Hern (Lizzie Hearn), stilistica koja radi za slavnog frizera Pola Edmondsa (Paul Edmondsa) naglašava da je od ključnog značaja da se napravi razlika između ove tri faze ciklusa kako biste se brinuli o svojoj kosi na odgovarajući način.

“Tokom faze rasta kosa mora biti u najboljem stanju zato što će takva ostati narednih pet do sedam godina”, objasnila je Lizi za novine “The Independent”.

Lizi je dodala da je tokom perioda “katagena” neophodno da se pobrinete za to da vaša kosa bude propisno nahranjena kako bi krv došla do skalpa. Ona sugeriše da koristite masku za kosu ili tretman preko noći.

Foto: Pixabay.com

Luk Heršison (Luke Hwersheson), frizer slavnih ličnosti i kreativni direktor kompanije “John Frieda UK” ističe da je, uprkos različitim fazama, ponekad teško identifikovati kada se one događaju zato što su te promjene veoma suptilne. Kako sam kaže, postoje i drugi očigledniji razlozi tih promjena kao što je starenje.

“Vremenom neke žene mogu primjetiti da im se kosa istanjila što je uglavnom posljedica hormonalnih promjena. Upravo iz tog razloga neke žene kažu da tokom trudnoće imaju gušću i čvršću kosu zato što tada proizvode više hormona. Do gubitka kose dolazi nakon što rode zato što se nivoi hormona vraćaju u normalu”, objasnio je Luk za novine “The Independent”.

Foto: Pixabay.com

Lizi tvrdi da prosječna žena gubi 50-100 vlasi dnevno. To ne treba biti razlog za zabrinutost, ali ako se ipak brinete zbog gubitka kose, onda poslušajte Lukov savjet i promijenite frizuru.

“Mnoge žene se u kasnijim godinama odlučuju za kraće frizure, ali ključni faktor je način na koji frizeri šišaju vašu kosu, a ne dužina. Zato vodite računa o tome da prije šišanja razgovarate sa frizerima o vašim brigama i oni će vam možda dati prijedlog kako da vaša kosa izgleda bujnije”, objasnio je Luk.

Endru Hozej (Andrew Jose), frizer iz Londona smatra da izgled kose može biti i “slika njihovog zdravlja i blagostanja”. To znači da se može promijeniti i izvan svog prirodnog ciklusa, a razlozi za to su mnogobrojni – promjene u ishrani ili nedostatak sna.

“Dobra stvar je da se kosa može promijeniti ili poboljšati tretmanima ili suplementima. Zaista ne morate da imate ono što vam je priroda dala!”, izjavio je Endru za novine “The Independent”.

Foto: Pixabay.com

Dejvid Filsted (David Felstead), direktor klinike “Daniel Galvin Hair & Scalp” je objasnio da i izloženost vrućini može uticati na način na koji se vaša kosa mijenja.

“Kada ste dijete, stanje kose je dobro zato što ona nije izložena hemijskim ili toplotnim oštećenjima. Kako starite i krenete koristiti boje, fenove i pegle kvalitet kose će opasti osim ako se ne brinete o njoj. Zbog toga mi frizeri često preporučujemo redovna šišanja i da se jednom sedmično koristi maska za kosu”, izjavio je Dejvid za novine “The Independent”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije