Hrabra Lola

Foto priča: Kako je biti babica na najizazovnijim mjestima na svijetu

Djeca su zaista ukras svijeta, a rađaju se širom naše planete.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: theguardian.com

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Negdje su uslovi za porođaj dobri, negdje užasno loši, ali čak i u najbeznadežnijim situacijama budućim majkama u pomoć priskaču babice.

U čast podrške koju je UNICEF nesebično davao babicama i zdravstvenim radnicima koji su pomagali ženama da rode u nekim od najizazovnijih mjesta na svijetu, “The Guardian” je objavio fotografije koje pokazuju trenutke u kojima se prelijevaju u tuga i radost, a vi ih možete pogledati u nastavku.

Babica Helen Denijez (Helen Danies) razgovara sa novopečenom majkom u porodilištu u bolnici “Juba”. Više od 10% beba koje se rađaju u bolničkoj neonatalnoj klinici umiru. Južni Sudan ima neke od najviših stopa smrtnosti za majku i djecu na svijetu – jedno od 26 novorođenčadi umire u 28 dana nakon rođenja.

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Avejt Sed (Await Said) gleda u svog novorođenog unučića Ajaha (Ayah), čija je majka umrla na porođaju. Bebica ima žuticu i sepsu i teška je samo kilogram i 300 grama. Bolnica nema opremu kojom bi mogla pravilno testirati i liječiti Ajaha.

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Babica pregledava iscrpljenu novopečenu majku, osamnaestogodišnju Hejziru Bigem (Hazera Begum), koja se oporavlja pored svoje kćerkice u centru za rađanje u kampu Kutupalong za Rohinja izbjeglice pod nadzorom UNICEF-a u Koks Bazaru u Bangladešu. Malena Kismet Ara je stara tek tri dana.

Foto: Roger LeMoyne/Unicef

Sara sa svojim novorođenim sinom u bolnici “Bwaila” u Lilongveu. Svake godine u Malavi, u u Keniji, se 120.000 beba rodi prije vremena, a 28.300 novorođenčadi umire ili su mrtvorođeni.

Foto: Thoko Chikondi/Unicef

Babica Doroti Linbejn (Dorothy Lenabane) pomaže u donošenju bebe na svijet u bolnici “Zomba Central”. UNICEF podržava Vladu Malave u tome da se poboljšaju stope preživljavanja beba.

Foto: Roger Bosch/Unicef

Amina Šalangva (Amina Shallangwa) je babica koju podržava UNICEF, razgovara sa trudnicom o dobroj higijeni u kampu “Muna Garage” za raseljene u Nigeriji.

“Postala sam babica zato što je posljednja beba moje majke bila mrtvorođena. Rekla sam da ću, kad odrastem, biti babica kako bih mogla pomoći svom narodu!”, izjavila je Emina, koja se tim poslom bavi više od 20 godina.

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Babica Amina Šalangva (Amina Shallangwa) razgovara sa grupom žena u zdravstvenoj klinici “Auno”. UNICEF i partneri su prenatalno zbrinuli 24.610 trudnica u Nigeriji.

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Žene sa djecom čekaju na vakcinaciju u zdravstvenom centru “Baraouéli” u Barueliju, regiji Segou u Maliju.

Foto: Seyba Keïta/Unicef

Babica Amina Šalangva (Amina Shallangwa) sa novopečenim majkama u kampu “Muna Garage”. U decembru 2017. godine bilo je 406.638 konsultacija u zdravstvenim ustanovama u sjevero-istočnoj Nigeriji koje podržava UNICEF.

Foto: Mark Naftalin/Unicef

Fatumata Kvatara (Fatoumata Ouattara) vodi grupnu sesiju o važnosti prenatalnog zdravlja. Ona kaže: “Majke moraju registrovati djecu po rođenju, poštovati kalendar vakcinacija kako bi ih imunizirale, dojiti ih u prvih šest mjeseci, igrati se s njima kod kuće i upisati ih u predškolu”.

Foto: Seyba Keïta/Unicef

Fatumata Kvatara (Fatoumata Ouattara), desno, i druge žene koje učestvuju u inicijativi “Mama Yeleen” u selu Barueli, regiji Segou u Maliji. Tu inicijativu promoviše i podržava UNICEf, a u okviru nje žene uče da se ponašaju kao uzorne majke u ranom razvoju djetinjstva, roditelji uče o dobroj ishrani i dobrobiti majki i djece.

Foto: Seyba Keïta/Unicef

Tata Kulale (Tata Oulalé), Mama Yeleen, drži u naručju svog šestomjesečnog sinčića Muhameda (Mohamed), dok čeka da on dođe na red za primanje vakcine u zdravstvenom centru “Baraouéli”.

Foto: Seyba Keïta/Unicef

Zdravstvena radnica Sofi Tejej (Sophie Tayeye) objašnjava novopečenim majkama važnost registrovanja rođenja djeteta u zdravstvenom centru “Lwani” u Bandundu, DR Kongo.

Foto: Gwenn Dubourthoumieu/Unicef

Doktorica Baktigul Pakirova (Baktygul Pakirova) gleda u Džijdegul (Jiydegul) koja u naručju drži svog novorođenog sina Nurdana. Nakon dva dana u bolnici majka i sin će biti spremni da odu kući. UNICEF procjenjuje da je 2017. godine oko milion novorođenčadi u svijetu umrlo tokom prvog dana svog života. Kirgistan ostaje kao primjer kako mala rješenja spašavaju živote tek rođenih beba.

Foto: Vladimir Voronin/Unicef

Prijevremeno rođena beba u porodilištu “Bishkek” u Kirgistan. Ova zemlja je ostvarila impresivne rezultate u iskorjenjivanju smrtnosti novorođenčadi. Od 1990. do 2016. godine stopa smrtnosti novorođenčadi je prepolovljena – sa 24 na 12 smrtnih slučajeva na 1.000 živorođenih.

Foto: Vladimir Voronin/Unicef

Nanai razgovara sa Sujilom (Sujilah) koja doji svoju bebu staru pet dana u selu Dukuh u provinciji Central Java. Ova zdravstvena radnica volontira više od 20 godina i poznaje svaku ženu i dijete u selu. UNICEF podržava obuku kadrova o praksi dojenja i hranjenja kao dio programa koji podržava zajedno sa Evropskom unijom.

Foto: Adam Ferguson/Unicef

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije