Radoznala Lola

Magija Megan Markl: Afrikanci u Britaniji koji su postali monarhisti

Svako ko odluči da kritikuje što se američka glumica udala za britanskog princa moraće da se suoči sa Tšego Lengolo, tamnoputom 11-godišnjakinjom i novonastalom monarhistkinjom.

Redakcija

Izvor: ELLEN BARRY - The New York Times / nedeljnik.rs

Foto: dallasnews.com

Tšego je dete jugoistočnom Londona gde živi sa majkom iz Južne Afrike sa kojom se često, s ljubavlju raspravlja oko toga da li može da koristi svoje srednje ime koje zvuči manje afrički – Tifani.

Ako je Tšego ovog leta zaluđena monarhijom, to je zato što je mlada – Megan Markl ili Rejčel Megan Mauntbaten-Vindzor koja se udala za princa Harija i postala vojvotkinja – mešanog porekla, ćerka Afroamerikanke i belca. Kada vidi Megan, Tšego vidi verziju sebe, novopridošlicu u Engleskoj koja pokušava da nađe mesto u njenim rasnim kodovima.

Presedan ovog venčanja je ublažen. Beli rojalisti tvrde da rasizam više nije ozbiljan problem u britanskom društvu. Mnoge osobe tamne boje kože, sa svoje strane, kažu da je kraljevsko venčanje odvlačenje pažnje sa porasta netolerancije u Britaniji posle Bregzita. Na osnovu poslednjeg cenzusa iz 2011, oni čine tri procenta britanske populacije i mnogi žive u migrantskim kvartovima poput Nju Krosam, gde i Tšego živi.

Nedaleko od njene kuće je spomenik rasnoj podeli. Tokom 1981, jedna kućna zabava u Nju Kros Roudu je završena u plamenu i 13 mladih tamnoputih osoba je poginulo. Policijska istraga je bila nepotpuna i niko nije optužen, što je izazvalo rasne nemire. Kemi Mur, 17, kaže da je kampanja za izlazak iz Evropske unije 2016. podstakla nativistička osećanja kod belih Britanaca.

„Vratilo se mnogo toga za šta smo mislili da je prošlost, rekla je ona. Što se venčanja tiče, sleže ramenima. „Nikog iz mlađe generacije nije briga za kraljevsku porodicu“, kaže. „Sve to deluje kao turistička atrakcija“.

Tšego sa majkom i bratom u Nju Korus, predgrađu u jugoistočnom Londonu gdje žive / Foto: Andrew Testa za The New York Times

Dok joj prijateljica upliće kosu u kikice u salonu, Tereza ikolodo, 45, sekretarica kaže: „To je značajnije za kraljevsku porodicu nego za nas. Velika je stvar što su to dozvolili“.

Afufa Hirš, autorka knjige “Brit(ish): On Race, Identity and Belonging” je manje indiferentna.

“Ovo je prvo kraljevsko venčanje za koju je gotovo svaka obojena osoba koju poznajem zainteresovana”, rekla je nekoliko dana uoči svadbe. “Čak i republikanci. Ni oni ne mogu da se suzdrže. Cela stvar ih interesuje jer će tamo biti obojenog naroda”.

Za Tšego, venčanje je uzbudljivo. Ne može da dočeka kraljevsku bebu jer će ona biti delom Afrikanka, poput nje.

“Rasisti tu ne mogu ništa”, kaže zadovoljno. “Moraće da se naviknu na to”.

Njena majka, Kerol Lengol, koja je odrasla u Južnoj Africi, vaspitana je da voli britansku kraljevsku porodicu.

“Bićemo na njenoj strani”, rekla je pre venčanja. “Jer mislimo da je sama. Potrebno joj je da ima ljude iza sebe koji će joj reći: Sestro, ovde smo, nisi sama. Branićemo te”.

Tšego Lengolo počinje da se žesti na svaku kritiku nove članice kraljevske porodice.

“Počinjem da se ljutim kad počnu da je kritikuju zbog sitnica. Želim da joj kažem da ne dozvoli da je to iznervira i spreči da radi to što radi”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije