Hrabra Lola

“AVGANISTANSKA MALALA”: Studentica na koju su pucali talibani i koja se nije predala

U trenutku kada se Brešna Musazaj (Breshna Musazai) popela na pozornicu oslanjajući se na štap i bratovu ruku kako bi primila diplomu, salom se prolomio gromoglasni aplauz.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: washingtonpost.com

Od 139 studenata koji su 11. maja 2018. godine diplomirali na Američkom univerzitetu u Avganistanu, Brešna (28) je bila neosporna zvijezda. Jedna noga joj je paralizovana, a u drugu su joj 2016. godine pucali pubunjenici, no ona je uprkos tome trijumfovala.

“Kada sam pogledala u publiku, svi su ustali zbog mene. Bila sam jako ponosna”, izjavila je Brešna u telefonskom intervjuu za “The Washington Post”.

Njena istrajnost je nevjerovatna s obzirom na prepreke na putu do fakultetske diplome sa kojima se u Avganistanu suočavaju i djevojke bez fizičkog invaliditeta. U područjima koje kontrolišu talibani, većina škola za djevojke je zatvorena.

Foto: YouTube screenshot

Prema podacima UNICEF-a, u Avganistanu skoro pola djece uzrasta od sedam do 17 godina ne ide u školu, a 60% njih su djevojčice. Čak i u područjima koje kontrolišu vlasti mali broj djevojaka upisuje fakultet nakon završene srednje škole. Većina konzervativnih porodica ne dozvoljava svojim kćerkama da ostanu u školi poslije puberteta, već za njih ugovaraju brakove.

Brešnine slike sa dodjele diploma je uskoro vidio cijeli svijet i to zahvaljujući Internetu, a mnogi ljudi su ih lajkovali i podijelili na društvenim mrežama. Neki su je usporedili sa Malalom Jusufzai (Malala Yousafzai), mladom Pakistankom na koju su talibani pucali 2012. godine, a koja je kasnije dobila Nobelovu nagradu za mir.


“Brešna je prepuna hrabrosti i inspiracije. Ona je definitivno ‘avganistanska Malala’”, napisala je na Twitteru Sahar Fetrat, feministkinja i aktivistkinja iz Kabula.

Takve objave su Brešni, kako kaže, “dale dodatnu hrabrost za još veći uspjeh u budućnosti”.


Brešna potiče iz porodice srednje klase, a roditelji su podržavali njeno obrazovanje.

“Željeli smo da uči kako bi u budućnosti bila samostalna”, izjavio je za “The Washington Post” njen otac Saleh Muhamed Malang (Saleh Mohammad Malang), nekadašnji član Parlamenta.

Brešna je završila srednju školu i fakultet u Pakistanu, gdje su se njeni roditelji preselili prije nego što se ona rodila. Naučila je da govori engleski jezik i da radi na kompjuteru. Nakon što su se 2011. godine vratili kući, Brešna je upisala studije prava na Američkom univerzitetu, modernom koedukativnom kampusu.

Foto: YouTube screenshot

No, 24. avgusta 2016. godine se sve promijenilo. Dok je išla do džamije na večernju molitvu, talibanski napadači su počeli da pucaju u kompleks. Studenti su se skrivali po učionicama ili su pokušavali da pobjegnu. Brešna je bila bosa i sporije se kretala zbog paralize u jednoj nozi i teškom mukom se probijala do najbliže zgrade.

Za “The Washington Post” je ispričala kako je u hodniku naišla na pobunjenika u policijskoj uniformi koji joj je pucao u nogu. Pala je na pod praveći se da je mrtva, a on joj je još jednom pucao u nogu. Uprkos strašnom bolu, Brešna se satima nije pomjerala.

“Nisam htjela da znaju da sam živa”, objasnila je Brešna.

Oko ponoći je policajac ušao u zgradu i počeo nasumice pucati po mračnom hodniku. Meci su zviždukali direktno iznad mjesta gdje je ona ležala.

“Mislila sam da ću umrijeti”, izjavila je Brešna.

No, to se, srećom, nije desilo. Policajac ju je podigao i odnio je u ambulantu. Jedna noga joj je bila slomljena, a dva prsta su otkinuli meci.


Džon Alegzendr (John Alexander), američki povjerenik Univerziteta i hirurg u bolnici u Dalasu, finansirao je njen put kako bi mogla dobiti potrebnu medicinsku pomoć. Šest mjeseci kasnije, Brešna se vratila u Avganistan. Njen vjerenik, koji je s njom išao i u Ameriku, odlučio je da se odseli u Kanadu i pozvao je da mu se pridruži. Međutim, Brešna je to odbila.

“Rekla sam mu da nije ispravno to uraditi”, objasnila je Brešna.

Avganistan ima jednu od najviših stopa nepismenih žena u svijetu. Međutim, sve je veći broj žena, poput Brešne, koje stiču visoko obrazovanje uprkos bezbjednosnim prijatnjama i društvenim ograničenjima. U martu 2018. godine, svijet je obišla fotografija Džohan Tab (Jahan Taab), majke troje djece iz Avganistana na kojoj ona na prijemnom ispitu na Univerzitetu doji bebu, a o njoj smo već pisale za Lola magazin. Tu fotografiju su mnogi podijelili na društvenim mrežama i uskoro je pokrenut i online račun kako bi se pomoglo Džohan (25) da plati školovanje.

Brešnu čeka operacija nožnih prstiju, ali ona je odlučna da nastavi dalje. Čim prohoda planira da upiše master studije prava ili ljudskih prava.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije