Radoznala Lola

I dalje su nam potrebni uređaji koji mogu pomoći ženama u opasnosti? Da.

Uskoro bi sve žene ovog svijeta mogle nositi sićušni skriveni uređaj koji će, u slučaju opasnosti, uputiti poziv za pomoć čak i ako nema mreže na telefonu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: usatoday.com, techcrunch.com,

Foto: Photographee.eu / Shutterstock

U pitanju je maleni uređaj “Leaf”, koji preko Bluetootha ostaje bežično povezan sa vašim pametnim telefonom. Kada pritisnete crveno dugme vaši kontakti za hitne slučajeve će biti obaviješteni o tome gdje se nalazite i javiti da vam je potrebna pomoć. Osim toga, uređaj snima i zvuk što vam kasnije može poslužiti kao dokaz.

Prema riječima Manika Mehta, osnivača “Leaf Wearables”, ovaj uređaj se može nositi kao sat, privjesak ili u džepu i funkcioniše nezavisno od telefona.

“Cilj je da dobijemo rješenje kako ne bismo morali nakon deset godina pričati o bezbjednosti. Počećemo sa ženama, a zatim će doći red na djecu. Na kraju ćemo cijelu priču proširiti na kompletno čovječanstvo”, izjavio je Manik za “USA Today”.

Manik Mahta, osnivač “Leaf Wearables”, Foto: YouTube screenshot

Neprofitna organizacija “The Women’s Safety XPRIZE” je sa milion dolara nagradila nekoliko kompanija koje pokušavaju napraviti jednostavnu nosivu opremu koju svi ljudi sebi mogu priuštiti. Zvanični zadatak je bio da se kreira uređaj koji će koštati manje od 40 dolara i moći da “autonomno i neuočljivo pokrene alarm za uzbunu te prenese informacije mrežnim korisnicima i to sve za 90 sekundi”.

Bračni par Anu i Navin Jan (Anu i Naveen Jain), preduzetnici koji su finansirali takmičenje, naglašavaju međunarodnu i veoma prisutnu opasnost naročito od seksualnih napada.

“Sigurnost žena nije samo treći svjetski problem – mi se s tim suočavamo svaki dan u našoj zemlji i na kampusima koledža. To nije crveni ili plavi državni problem, već nacionalni problem”, naveo je Navin.

Njegova supruga Anu je na to dodala:  “Sigurnost je osnovno ljudsko pravo i ne bi se trebalo smatrati kao luksuz za žene. To je temelj u postizanju rodne ravnopravnosti”.

Pobjednici sa Anu I Navinom Jan (Anu i Naveen Jain), Foto: Women’s Safety XPRIZE

U aprilu 2018. godine izabrano je pet finalista –Artemis, Leaf, Wearables, Nimb & SafeTrek, Saffron i Soterra. Svaki od njih je imao varijaciju uređaja koji je ili uočavao ili se ručno aktivirao za vrijeme napada ili stresne situacije i obavještavao prijatelje o lokaciji napadnute osobe.

“Žiri je ove uređaje testirao u različitim uslovima kako bi se uvjerili u to da će oni raditi i u stvarnim situacijama u kojima su žene izložene opasnosti. Testirani su u područjima bez konekcije, na javnom tranzitu i u podrumima zgrada između ostalih okruženja”, izjavila je Anu za  TechCrunch i dodala: “Mogućnost snimanja zvuka nakon slanja upozorenja jedna je od glavnih stvari po kojima se ‘Leaf’ razlikuje od drugih uređaja. Njen dizajn čipa i softvera je lako integrisati i u druge modne detalje.”

Anu ima dva sina i jednu kćerku i za “USA Today” je izjavila da se uvijek više brine za kćerkinu sigurnost.

“Momci se ne moraju brinuti oko stvari koje muče djevojke, kao što je to kako će se poslije ponoći vratiti kući. Jednostavno je neprihvatljivo da se djevojke u današnje vrijeme moraju brinuti za svoju sigurnost”, izjavila je Anu za “USA Today”.

Uređaj “Leaf”, Foto: YouTube screenshot

Živi nada se da će milion dolara i vidljivost zbog osvajanja nagrade pomoći timu “Leaf” da svoj uređaj dostave ljudima kojima je potreban. Najbolje od svega je što izgleda da se stvari na tome neće zaustaviti, već će uređaji postati još bolji i jeftiniji.

“Cijene će pasti kada se smanje i cijene senzora. U mnogim zemljama će za to biti potrebna podrška zajednice. Ove tehnologije mogu djelovati kao zastrašujuća sila, ali se situacija po pitanju nasilja nad ženama mora promijeniti”, zaključili su Anu i Navin.

Više informacija o ovoj temi možete naći na stranici “Leaf Wearables”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije