Hrabra LolaNaslovna vijest

PRVA LOLA koja je osnovala ženski fudbalski tim

Žene nisu to koje samo vole ili ne vole fudbal, eventualno navijaju , nego su davnih 1800-ih godina ispisivale stranice fudbalske istorije.

Piše: Vesna Drakulic

Foto: YouTube screenshot

Jedna od najznačajnijih je definitivno i Neti Hanibol (Nettie Honeyball)  koja je osnovala prvi ženski savezni fudbalski klub “British Ladies” (“Britanske dame”). Osim što ga je osnovala, Neti je bila i jedna od igračica.

Ne postoji mnogo informacija o ženi koja je osnovala prvi fudbalski klub. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je Neti Hanibol bio pseudonim, a njeno pravo ime je bilo Meri Hatson (Mary Hutson).

U trenutku kada je Neti osnovala “British Ladies” živjela je u Krauč Endu, sjevernom dijelu Londona, no nije poznato da li je porijeklom iz tog kraja. Postojale su glasine o tome da ona možda potiče iz porodice srednje klase iz Pimlika u centralnom Londonu.

Foto: Wikimedia Commons

Godine 1894. Neti je u novinama objavljivala oglase za igračice u ženskom fudbalskom timu. Javilo joj se 30 žena i tako je 1895. godine nastao fudbalski klub “British Ladies”. U osnivanju joj je pomogla Lejdi Florens Diksi (Lady Florence Dixie), a klub “British Ladies” su činile većinom žene iz srednje klase.

Neti je fudbal opisivala kao “mušku igru koja bi takođe mogla biti i ženska”. Zbog njene kampanje na prvoj utakmici fudbalskog kluba “British Ladies” bilo je više od 12.000 ljudi.

Dok su neki novinski izvještaji o utakmici bili obeshrabrujući, novine “The Sportsman” su pozitivno gledale na cijelu priču te su objavile sljedeće:

“Ne mogu da vjerujem da bi muškarci pokazali bolje znanje ili vještinu u igri. Mislim da žena fudbalerka neće nestati zbog članaka koje su pisali stari muškarci iz saosjećanja prema fudbalu kao igri i težnjama novih mladih žena”.

Foto: YouTube screenshot

Te “nove mlade žene” najbolje je utjelovila Neti koja se najviše isticala u pripremama za utakmicu.

“Osnovala sam fudbalski klub ‘British Ladies’ kako bih svijetu dokazala da žene nisu ‘ukrasna i beskorisna’ stvorenja kakvima ih muškarci zamišljaju. Radujem se vremenu kada će žene moći da sjede u Parlamentu i imaju glas po pitanju poslova”, izjavila je Neti u February 1895. godine, a prenosi “FIFA”.

Ta njena želja je ostvarena 1918. godine, kada je Britanska Vlada zakonom odobrila da žene budu članice Parlamenta.

U prethodnom tekstu o PRVIM LOLAMA, ženama koje su prokrčile put nama ostalima u nekoj od sfera, odnosno oblasti, bilo da je riječ o nauci, politici, umjetnosti, kulturi, sportu ili društvenom djelovanju, pisale smo o Mariji Jurić Zagorki.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije