Radoznala Lola

Aronija – supervoće koje treba da počnete konzumirati već danas!

U današnje vrijeme, kada se povećava svijest o važnosti uravnotežene i zdrave ishrane, sve više ljudi počinje da obraća pažnju na to kakvu vrstu namirnica svakodnevno konzumira.

Redakcija

Izvor: PR

Foto: Creative Photo Corner / Shutterstock

U skladu sa tim raste i popularnost namirnica koje mogu znatno doprinijeti sveukupnom zdravlju organizma, a rijetko koja vrsta voća sadrži toliko korisnih i kvalitetnih sastojaka kao što je to slučaj sa aronijom. Ova vrsta bobica, koja originalno potiče iz Sjeverne Amerike, pravo je blago prirode i sadrži izuzetne količine antioksidanasa i raznih hranjivih jedinjenja. Ovo su samo neki od mnogobrojnih razloga zbog kojih već danas trebate uvesti aroniju u svoju svakodnevnu ishranu ili pretvoriti prirodni sok poput „Aromele“ u svoj redovni napitak.

Idealan sastav za zdravlje cijelog organizma

Aronija je poznata po tome što sadrži veoma nizak nivo kalorija i masti, pa tako 100 grama ovog bobičastog voća sadrži svega oko 50 kalorija. Osim toga, aronija je i jedan od najbogatijih izvora vrlo zdravog flavonoida antocijanina. Bobice aronije sadrže i velike količine korisnih minerala i vitamina.

Jednostavna za uzgoj

Ako ste u potrazi za voćkom koju je jednostavno zasaditi razmislite o sadnji grma aronije. Osim što ćete tako dobiti super zdrave bobice koje možete konzumirati zajedno sa drugim članovima porodice, imaćete i veoma lijep i dekorativan grm za baštu.

Foto: Aromela BiH

Najbolji način konzumiranja

Svježe bobice aronije mogu se koristiti na razne načine, kao na primjer za pripremu marmelade, voćnog jogurta, vina i raznih vrsta poslastica. Sušene bobice aronije prodaju se u mnogim prodavnicama zdrave hrane, a često se mogu kupiti pomiješane sa orasima kao zdrava i hranjiva grickalica.

Svi zdravi sastojci aronije najbolje su očuvani u prirodnom soku, a na tržištu se posebno ističe sok brenda ”Aromela”. Radi se o potpuno ekološkom, pasterizovanom proizvodu bez dodataka šećera, vode, boja, konzervansa i aroma koji sadrži 100% koncentrat aronije. Preporučuje se dnevno konzumiranje do 0,5 dl ovog hladno cijeđenog soka za maksimalni efekat, a može se upotrijebiti sa vodom ili čajem.

Foto: Aromela BiH

Zdravstvene prednosti aronije

Sva ljekovita svojstva aronije teško je nabrojati a da se neka od njih ne izostave, a najpoznatija su: jačanje imuniteta organizma, podsticanje cirkulacije, pročišćavanje krvi, ublažavanje glavobolje i migrene, snižavanje povišenog krvnog pritiska, povoljno djelovanje na želudac i crijeva, zaustavljanje proliva te spriječavanje razvoja virusnih i bakterijskih infekcija.

Zreli plodovi Aronije sadrže i velike količine biofenola, tatina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše ood svih do sada poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, zatim vitamine A, C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma rijedak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, željezo, mangan, moliben, jod i fosfor. Svi ovi sastojci, osim u zrelim plodovima najbolje su očuvani u soku od aronije, potpuno prirodnom eko proizvodu, matičnom soku aronije Aromela.

Aronija posebno dobro utiče na jetru, budući da je pročišćava i omogućava njen pravilniji rad te je korisna za balansiranje rada hormona štitne žlijezde. Reguliše i rad pankreasa, pa se tako često preporučuje prilikom liječenja dijabetesa.

Sve u svemu, radi se o jednoj od najkorisnijih namirnica koju sa pravom nazivaju namirnicom budućnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije