Hrabra Lola

Nevjerovatne žene koje su promijenile svijet, a za koje možda niste čuli (I dio)

U istoriji čovječanstva žene su mnogo doprinijele znanju, otkrićima i talentima u svim oblastima života. Nažalost, mnoge od njih nisu poznate, niti se zna za njihova dostignuća zbog čega nisu dobile priznanja koje zaslužuju.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: thisisinsider.com

Roberta “Bobi” Džib (Roberta “Bobbi” Gibb) je trčala bostonski maraton nakon što je odbijena zbog toga što je žena

Roberta “Bobi” Džib, Foto: YouTube screenshot

Mnogi ljudi su čuli priču o Ketrin Švajcer (Kathrine Switzer), ženi koja je morala odbiti ljutog muškarca kada je postala prva žena koja je zvanično trčala bostonski maraton. No, prva je ustvari bila Roberta.

Nakon što su joj 1966. u Bostonskom atletskom udruženju rekli da ne može trčati na duge staze zato što nije “fiziološki sposobna” Bobi je odlučila da zauzme stav. Ušunjala se u trku, takmičila se protiv muškaraca i stigla na cilj nakon tri sata i 21 minute. Tim rezultatom je pobijedila pola trkača. 

Godine 2016. je proslavila 50. godišnjicu od svoje legenardne utrke.

Fredi i Trus Overstidžn (Freddie i Truus Oversteegen) su svoje tinejdžerske godine provele mameći naciste u smrt

Fredi i Trus Overstidžn, Foto: Ministerie van Defensie/Wikimedia Commons

Sestre Overstidžn su se sa samo 14 i 16 godina pridružile Pokretu otpora. Jedan od zadataka im je bio da zavedu naciste i pozovu ih u šetnju po obližnjoj šumi gdje će ih ubiti borci iz Pokreta otpora.

Pored toga, novine “Dutch News” navode da su sestre bile i kurirke i da su krale zvanične identifikacione dokumente. Godine 2014. su napokon odlikovane za svoju ulogu u otporu time što su dobile priznanje Mobilisatie-Oorlogskruis.

Amani Al – Katahbeh (Amani Al-Khatahtbeh) je pokrenula prvu publikaciju za muslimanke

Amani Al – Katahbeh, Foto: lev radin / Shutterstock.com

Sigurno ste čule za mnoge sjajne medijske veličine poput Džoane Kols (Joanna Coles) i Ane Vintaur (Anna Wintour), ali znate li za Amani koja je 2009. godine pokrenula “MuslimGirl”, online magazine za muslimanke koji rade muslimanske žene?

Ta online publikacija je Amani donijela mjesto na Forbesovoj listi “Mlađi od 30”, a priče o njoj su objavljivale novine “The Huffington Post”, “Fortune” i “Teen Vogue”. Te platforme ona koristi kako bi otvoreno i iskreno govorila o svakodnevnim i stvarnim problemima sa kojima se suočavaju muslimanke.

Amelija Blumer (Amelia Bloomer) je revolucionizirala žensku odjeću i borila se za to da ženama bude udobno

Amelija Blumer, Foto: YouTube screenshot

Svi znamo da je Koko Šanel (Coco Chanel) potpuno promijenila način na koji se žene oblače, ali prije nje je Amelija aktivizmom trajno promijenila žensku modu.

Amelija je radila u redakciji novina svog muža, ali je bila nezadovoljna zbog toga što se tu nije dovoljno govorilo o ženskim problemima. Zato je pokrenula sopstvene novine “The Lily” i iskoristila ih kako bi podržala pokret sufražetstva, ali i da promoviše nove ideje o ženskoj odjeći i donjem vešu.

Inzistirala je na tome da žene treba da odbace podsuknje i korzete i nose lepršave majice, kao i suknje preko pantalona. Nije ona bila ta koja je izmislila pantalone “bloomers”, ali su one dobile ime po njoj.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije