Praktična Lola

Majke presudne za odnos očeva prema deci

Način na koji majka u prvim danima nakon rođenja bebe reaguje na odnos oca prema novorođenčetu odražava se na njihovu kasniju uključenost u roditeljstvo, pokazuje nova studija.

Redakcija

Izvor: Detinjarije.com

Foto: Mladen Zivkovic / Shutterstock

Naučnici su otkrili da očevi nisu bili dovoljno posvećeni brizi o svojim bebama u uzrastu od devet meseci, ukoliko su u prvim mesecima supruge previše kritikovale njihove roditeljske veštine.

Majke svojim reakcijama utiču na uključenost očeva u brigu o bebi, kaže vodeći autor studije, objavljene u časopisu “Journal of Child and Family Studies”. “One verovatno nisu ni svesne koliko kritikovanje supruga može negativno na utiče na njegov odnos prema roditeljstvu”, kaže Loren Altenburger, vođa studije.

Naučnici kažu da u savremeno društvu majke i dalje imaju najviše moći i uticaja kada je u pitanju podizanje dece. “Očevi su osetljiviji na kritiku nego majke, jer u našem društvu i dalje dobijaju manje podrške kad je u pitanju uključenost u brigu o deci”, kazala je koautorka Sara Skop Salivan.

U studiji su korišćeni podaci iz dugoročnog istraživanja 182 porodice u kojima su oba roditelja zaposlena. Očevi su u dva navrata – u trećem i devetom mesecu bebinog života – anketirani o tome koliko je njihova partnerka “otvorena” ili “zatvorena” kada je u pitanju njihova uključenost u brigu o detetu.

Odgovarali su na pitanja o tome koliko često bi majka obavljala poslove oko deteta zato što je smatrala da oni to ne rade kako treba i koliko često su primećivali ljutite poglede iz istog razloga – što se sve smatra obeshrabrućim postupcima. Takođe, beleženo je i koliko često su od svojih supruga dobijali ohrabrujuće signale, poput podsticaja da oni okupaju bebu ili pohvala za svoje učešće u brizi o bebi.

Foto: Flamingo Images / Shutterstock

Zatim su naučnici ocenjivali interakciju oca sa bebom u toku tri minuta, takođe u uzrastu od tri i devet meseci, ocenjujući reagovanje na bebine gestove i izraze lica, količinu upućenih osmeha i toplinu u očevom glasu.

Rezultati su pokazali, da što je majka zatvorenija za učešće oca u brizi o bebi sa tri meseca, to je lošijim ocenjen odnos oca sa bebom u uzrastu od devet meseci. “Kad očevi osete da njihova partnerka nema poverenja u njihove roditeljske sposobnosti, mogu da se povuku i postanu manje zainteresovani za dete i manje osetljivi na njegove potrebe”, objašnjava Altenburger.

Da razlog za zatvorenost majki nije loš odnos očeva otpočetka, pokazuje činjenica da očevi čije je roditeljstvo lošije ocenjeno u uzrastu od tri meseca – nisu bili isti oni koje su supruge isključivale iz brige o bebi.

U našem društvu još vlada uverenje da su majke glavni roditelji i da je na njima da ocene koliko očevi treba da budu uključeni u brigu o deci. Zbog toga se muškarci koji ne dobijaju ohrabrenje i podršku često povlače,” kažu naučnici i poručuju da bi majke, kada je briga o bebi u pitanju, trebalo dvaput da razmisle da li će svoje muževe svakodnevno kritikovati zbog sitnica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije