Radoznala Lola

Svijet je dobio prvu premijerku koja odlazi na porodiljsko odsustvo

Džasinda Arden (Jacinda Arden), premijerka Novog Zelanda, je postala prva premijerka u istoriji koja je rodila tokom mandata i iskoristila pravo na porodiljsko odsustvo.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: businessinsider.com

Foto: photocosmos1 / Shutterstock.com

Vijest o svojoj trudnoći je objavila nekoliko mjeseci nakon što je došla na poziciju premijerke.

Pakistanka Benazir Buto (Benazir Bhutto) je bila prva liderka na svijetu koja je rodila u vrijeme kada je obavljala funkciju premijerke. No, ona nije otišla na porodiljsko odsustvo i zato je po tome Džasinda prva.

Džasinda planira da uzme šest sedmica slobodno, a za to vrijeme će je mijenjati Vinston Piters (Winston Peters), zamjenik premijera. Džasinda je izjavila da će ona i dalje učestvovati u velikim odlukama, kao što je pitanje nacionalne bezbjednosti, te da će nastaviti da čita brifinge na odsustvu, no svakodnevno vođenje Vlade sada prepušta Pitersu.

Džasinda Arden, premijerka Novog Zelanda, Foto: photocosmos1 / Shutterstock

Sa 37 godina Džasinda je najmlađa liderka na svijetu i druga koja je rodila u vrijeme obavljanja funkcije premijerke. Benazir Buto je rodila 1990. godine, kada je politička klima bila dramatično drugačija. Protivnici su Benazirinu trudnoću koristili kao razlog da zahtijevaju njeno otpuštanje. Nije uzela nimalo odsustva nakon porođaja.

Džasinda je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj je sa svojom kćerkicom i partnerom Klarkom Gejfordom (Clark Gayford) i poželjela je dobrošlicu bebici riječima. “Malena, dobro došla u naše selo”. Nakon toga se svima zahvalila na lijepim željama i ljubaznosti. Kako kaže, i ona i kćerkica su dobro zahvaljujući divnom timu u bolnici “Auckland City”.

“Sigurna sam da prolazimo kroz sve emocije kroz koje prolaze i drugi roditelji, ali smo istovremeno veoma zahvalni za svu ljubaznost i lijepe želje od toliko ljudi. Hvala vam”, napisala je Džasinda.

Ona je svoju trudnoću objavila u januaru i tom prilikom je rekla da će ona biti premijerka i mama, a Klark će biti prvi čovjek u pecanju i tata koji ostaje kod kuće.

U septembru 2017. godine postala je liderka novozelandske Laburističke stranke, a samo nekoliko sedmica kasnije je izabrana za premijerku Novog Zelanda.

Helen Klark (Helen Clark), bivša premijerka Novog Zelanda, je poželjela dobrodošlicu bebi u mailu za “Associated Press” i izjavila je da su i stanovnici Novog Zelanda prigrlili Džasindine odluke.

“Ovo je znak zrelosti naše zemlje i njeno prihvatanje da je kombinacija karijere i porodice izbor koji žene slobodno mogu donijeti. Hajde da slavimo i Klarka kao modernog muškarca”, napisala je Helen, a prenosi “Business Insider”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije