Radoznala Lola

Dorotea Lang: Kako je uhvaćen jedan od najsnažnijih momenata ikad

Umjetnička galerija “Barbican” u Londonu donosi uvid u rad američke dokumentarne fotografkinje Dorotee Lang (Dorothea Lange), jedne od najuticajnijih fotografa 20. vijeka.

Prevela: Jelena Pralica

Izvor: bbc.com

Foto: The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum

Izložba obuhvata njen rad koji kroz portrete oslikava poguban uticaj Velike depresije (1935-1939) na američku populacij, prenosi BBC.

Nastali su tokom njenog rada u urbanim i ruralnim područjima širom Amerike, tokom kojeg se fokusirala fokusirala na ljudsku patnju i teškoće, u želji da stvori fotografije ljudi i mjesta koje će vjerno dočarati kako društvene i političke promjene utiču na njih.

Dorotea Lang u Teksasu, oko 1935. godine / Izvor: The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum

Tokom Velike ekonomske krize, početkom 1930-ih godina, kao profesionalac je osjatila potrebu da dokumentuje te promjene, vidljive na ulicama San Franciska. Iznijela je foto-aparat iz studija i bilježila prizore na otvorenom  – ulične demonstracije, nezaposlene radnike i redove za namirnice.

Njen portret majke migrantkinje, snimljen 1936. u Nipomu, u Kaliforniji, je postao simbol Velike depresije, a ta fotografija je ujedno i najviše reprodukovana u njenoj karijeri te je na osnovu nje stekla epitet “fotograf naroda”.

Portret majke migrantkinje, Nipomo, Kalifornija, 1936. godina / Izvor: The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum

Svojim fotografijama je željela privući, i privukla je, pažnju nacije, a na taj način je uspjela pridobiti i pomoć za one kojima je ona bila potrebna. Naime, svojim radovima je motivisala agencije i pojedince da se aktiviraju i konkretno pomognu. Tako je zahvaljujući upravo fotografiji Majka migrantica pomoć i stigla i u logor radnika u kojemu je ta žena živjela.

Oklahoma, jun 1938. godine / Izvor: Library of Congress

Dokumentovala je uslove života širom Amerike tokom Velike depresije: urbano siromaštvo u San Francisku,  farmere u Oklahomi, Arkanzasu i Teksasu, stradanja beskućnika u potrazi za boljim životom na putu ka Zapadu, poražavajuće uslove radnika migranata te život u kampovima širom Kalifornije.

Avgust 1936. / Izvor: Library of Congress

Takođe, fotografisala je internaciju više od 100.000 američkih građana japanskog porijekla, nakon napada na američku pomorsku baze na Perl Harbur, 1941. godine.

Žena japanskog porijekla čeka autobus kojim će biti premještena u prihvatni centar iz svog doma u Kaliforniji, 1942. godine / Izvor: Courtesy National Archives

Njene fotografije vjerno svjedoče o ovom poglavlju američke istorije, o kojoj se nerado govori, pa iako tokom rata nisu bile objavljene, danas su pohranjene u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu, svjedočeći o ljudskoj strani i posljedicama perioda tokom kojeg su nastale.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije