Praktična Lola

Feministički brak i šta je potrebno da budete u njemu

Kada odlučite da ostatak života provedete sa nekim, kakvu vezu želite da imate je uzbudljiva odluka koju možete donijeti zajedno.

Prevela: Sonja Savić

Hellogiggles

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Gdje ćete živjeti? Da li se nadate da ćete proširiti vašu porodicu djecom ili kućnim ljubimcima? Koji su vam kratkoročni i dugoročni planovi, individualno i u paru?

Za mnoge ljude, imati feministički brak je veoma bitno, a ukoliko ste jedan od mnogih parova koji će stati na ludi kamen ovog ljeta, bitno je da razmislite o tome kako započeti bračni život na pravi način. Feministički brak u praksi može izgledati drugačije za svaku porodicu, ali ovo je ono što stručnjaci kažu da treba da radite da biste otkrili šta za vas najbolje funkcioniše:

Fokusirajte se na timski rad

“Pod timskim radom podrazumijevam dijeljenje svega onoga što je potrebno za funkcionisanje veze i porodice”, tvrdi dr Dženi Skajler (Dr. Jenni Skyler), bračna, porodična i seksualna terapeutkinja iz Instituta za intimnost, i dodaje: “To ne mora da spada u određene rodne uloge. Na primjer, u mojoj porodici ja brinem o finansijama, a moj suprug kuva i brine se o nabavci namirnica.”

Skajler objašnjava da je neophodno da konstantno provjeravate sa partnerom da li funkcionišete kao tim. “Suštinski, dvije osobe moraju komunicirati da biste bili sigurni da se oboje osjeća da doprinosi vezi u istoj mjeri. Primjeri mogu uključivati dijeljenje različitih kućnih obaveza, poput čišćenja i kuvanja. Ukoliko imate novorođenče, to može biti da se podijelite na noćnu i jutarnju smjenu za hranjenje bebe. Za one koji žive odvojeno, to može biti i da dijelite bankovni račun i finansije”, govori ona.

Još jedan savjet koji nudi jeste da jedete zajedno, jer su zajednički obroci veoma bitan dio pripadanja timu i zbog toga su važan dio svake veze.

Preispitujte tradicionalne rodne uloge 

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Kada su u pitanju kućanski zadaci poput kuhanja, čišćenja, brige o potomcima i finansijske obaveze, bitno je da razgovarate sa partnerom i da oboje pitate sami sebe koji od tih zadataka vam najviše leži, savjetuje seksualna terapeutkinja dr Holi Ričmond (Dr. Holly Richmond).

“Parovi u najzdravijim odnosima sa kojima sam se srela imali su jedinstven i kreativan način da ispolje sebe u ovim ulogama bez obzira da li se to uklapa u standarde koje nameće društvo”, izjavila je ona.

Pored toga, tvrdi da se rodne uloge trebaju preispitivati i kada su u pitanju seksualni odnosi. U heteroseksualnim vezama, žene ne bi trebalo da očekuju od svojih muških partnera da preuzmu kontrolu u spavaćoj sobi. “Muškarci nisu jedini kojima je visok libido i feministički brak bi trebalo da podrži ženu koja preuzima inicijativu kada su u pitanju njeno seksualno zdravlje, kao i zdravlje njene veze uopšte”, zaključila je Ričmond.

Imajte svoj glas 

Dr Fren Volfiš (Dr. Fran Walfish), psihoterapeutkinja koja se fokusirala na porodicu i veze te autor knjige “The Self-Aware Parent”, kaže da bi imali feministički brak, parovi ne bi trebalo da se boje da izraze svoje potrebe, želje, osjećanja i htjenja.

Ukoliko jedan od partnera ima problem sa izražavanjem sebe, jer je naučen da ne pokazuje emocije ili jednostavno ne zna kako da se izrazi, Volfiš ima nekoliko prijedloga:

  • Pokažite radoznalost. Pitajte partnera pitanja koja podrazumijevaju odgovor duži od jednostavnog da ili ne. Pitajte ih i pitanja koja navode na razmišljanje.
  • Podijelite lične probleme. Kada pokažete da ste ranjivi i vaš partner će se osjećati slobodnije da pokaže isto.
  • Izbjegavajte osuđivanje i okrivljivanje jer će se druga osoba zatvoriti i zauzeti odbrambeni stav.
  • Pokušajte biti empatični kada slušate. Ukoliko ste stidljivi i ne znate šta da kažete, ponudite saosjećajnu refleksiju onoga što čujete. Ovo će omogućiti da se druga osoba odjeća prihvaćeno bez obzira na mane, te će biti sigurna da ste je zaista čuli.

Kada govorite, pobrinite se da se osjećate kao da vas zaista slušaju

Foto: stockfour / Shutterstock.com

“Ukoliko želite feministički brak, pobrinite se da osjećate da je vaš glas bitan i da možete da se izrazite”, tvrdi ekspert za veze dr Džejn Grir (Dr. Jane Greer) i dodaje da je najbitnije da uvijek govorite svoju istinu, jer će to biti faktor zajedničke odluke i odlična je vježba za preuzimanje kontrole nad svojim odlukama.

Otkrijte šta svako od vas želi od vaše veze

Hajdi MekBejn (Heidi McBain), bračna i porodična terapeutkinja i autoka “Life Transitions”, kaže da svaki par treba da sjedne i popriča o svojim nadanjima i očekivanjima o svom braku, tako da obe strane imaju neka okvirna pravila kojih treba da se drže.

“Često, ljudi preuzmu određene uloge kada se vjenčaju, jer su to društvene norme sa kojima su odrasli u svojim porodicama, tako da je potrebno vremena i rada da bi se stvari drugačije odvijale. Na primjer, ukoliko ste čitav život gledali svoju majku da kuha, a vi prezirete kuhanje, morate popričati sa svojim partnerom o tome jer su on ili ona možda odrasli u domaćinstvu gdje je majka voljela kuhanje. Napuštanje naučenih obrazaca može biti veoma teško i zato savjetovanje za parove može biti sigurno mjesto gdje možete pričati o problemima i odlučiti koji su koraci koje treba da preduzmete da vaš brak krene u odogovarajućem smjeru za oboje”, zaključila je MekBejn.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije