Radoznala Lola

Zavirite u 40 najljepših biblioteka na svijetu – I dio (FOTO)

“Uz slobodu, knjige, cvijeće i mjesec, ko ne bi bio srećan“, zapitao se svojevremeno Oskar Vajld (Oscar Wilde).

Redakcija

Izvor: Bosonoga.com

Foto: Nat S. Retsu / Shutterstock.com

Njegovih riječi sjetio se magazin Venue Report, koji je sačinio listu 20 najljepših biblioteka na svijetu. I bez sumnje su u pitanju predivni knjiški hramovi, ali isto tako postoji još najmanje 20 podjednako lijepih biblioteka koje su zaslužile da se nađu na jednoj ovakvoj listi.

Stoga, lista Venue Report-a biće tek prvi dio naše šetnje lokacijama na kojima se magični svjetovi knjiga i predivnih zdanja u kojima se ona čuva spajaju u jedan.

Uživajte u njoj.

Foto: MVRDV

Tianjin Binhai (Tjanđin, Kina)

Upravo je prva biblioteka na ovoj listi najbolji primjer kako može da izgleda situacija u kojoj su sama biblioteka i ono što je u njoj podjednako inspirativni. Kao da ne postoji dovoljno drugih razloga za put u Kinu, posjeta ovoj prelijepoj futurističkoj biblioteci bi definitivno trebalo da se nađe na tvojoj listi želja.

Otvorena 2017. godine, ona je arhitekstonsko remek-djelo koje uključuje osvijetljeni sferični auditorijum oko kojeg se, od poda do plafona, uzdižu kaskade knjiga. Ili barem tako djeluje na prvu.


 

Foto: Cărturești Carusel / Cosmin Dragomir

Cărturești Carusel (Bukurešt, Rumunija)

Smještena na šest nivoa, ova zgrada iz 19. vijeka, koja je prvenstveno knjižara, nalazi se u Bukureštu i predivan je primjer spajanja starog i novog u rumunskoj kulturi. U pitanju je prostor za čitanje i druženje, koji uključuje mali bar, medijskih prostor i galeriju savremene umjetnosti.

Građevina je dizajnirana tako da ima ritam i simetriju koji se vrte oko osvijetljene sredine poput vrteške, po kojoj je ova knjižara-biblioteka i dobila ime.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije