Radoznala Lola

Zavirite u 40 najljepših biblioteka na svijetu – I dio (FOTO)

“Uz slobodu, knjige, cvijeće i mjesec, ko ne bi bio srećan“, zapitao se svojevremeno Oskar Vajld (Oscar Wilde).

Redakcija

Izvor: Bosonoga.com

Foto: Nat S. Retsu / Shutterstock.com

Foto: Andrea Izzotti / Shutterstock.com

George Peabody Library (Baltimor, Merilend, SAD)

Ova biblioteka je doslovno ljubavno pismo duši svake knjige koja se nalazi unutar njenih zidina. Smještena je u kompleksu svjetski poznatog Muzičkog instituta Pibodi u Baltimoru, gdje djeluje kao istraživačka biblioteka, ali je ujedno i najljepše mjesto za vjenčanje ljubitelja knjige. Bilo da odaberete malu ceremoniju za 40, večeru za 170 ili veliki prijem za 350 ljudi, prostor će pružiti osjećaj intime.

Zamislite samo klasične crno-bijele podove, osvijetljene trepćućim svjetlom i okružene sa 300.000 knjiga – to neminovno svakom okupljanju donosi utisak istorijske važnosti.


 

Foto: S. Bonaime / Shutterstock.com

Bibliothèque Nationale de France – Richelieu Library (Pariz, Francuska)

Da li je uopšte iznenađenje činjenica da je pariska biblioteka, čiji je zadatak da čuva francusko nasljeđe, oda izvanrednosti? Nacionalna francuska biblioteka osnovana je 1666. godine kao alat za hvaljenje megalomanskog kralja Luja XIV (Louis XIV). Danas se njena kolekcija drži na dva mjesta – u Miteranovoj biblioteci (Bibliothèque François-Mitterrand) i Rišeljeovoj biblioteci (Bibliothèque Richelieu).

Iako je čitava Nacionalna biblioteka prava riznica književnih dobara, Labrustova dvorana, locirana u Rišeljeovoj biblioteci, mjesto je koje morate da vidite. Svijetli mermer sa crvenim draguljima, dodacima lovačke zelene, zidovima prekrivenim kamenom i svodovima ukrašenim rezbarijama i poliranim mermernim diskovima – valjda je to približno dobar opis.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije