Praktična Lola

Prevencija je najbrži put do oralnog zdravlja

Moderno roditeljstvo podrazumijeva razvijanje zdravih životnih navika koje u konačnici dovode do bezbrižnog djetinjstva i dobre osnove za prevenciju zdravstvenih tegoba u odrasloj životnoj dobi.

Razgovarala: Ivana Simikić

Foto: freepik.com

Važna lekcija koju mališani moraju da nauče u najranijem uzrastu jeste pravilna oralna higijena.

Savjet kako do oralnog zdravlja potražili smo od dr Miroslava Lučića, specijaliste stomatološke protetike u stomatološkoj ordinaciji Modent 1.

Dr Miroslava Lučića, specijaliste stomatološke protetike u ordinaciji Modent 1 / Foto: Privatna arhiva

Lola: Kada preporučujete prvu posjetu stomatologu?

LUČIĆ: Prevencija i edukacija su jako važni, tako da su roditelji ti koji bi trebalo da budu dobro informisani i edukovani, kako bi svojim primjerom razvili kvalitetne životne navike kod svojih mališana. Prvi pregled stomatologu preporučujemo već kod nicanja prvih zubića, u prvoj godini života. Razumljivo, u tom periodu nema potrebe za intervencijama, ali su važne zbog praćenja rasta mliječnih zuba, ali i razvijanje navika kod djece za odlazak stomatologu. Na ovaj način izbjegavamo i onu lošu praksu kada se ljekaru javljamo samo onda kada nas zaboli zub.

Vrlo je važno da dijete stekne povjerenje u svog stomatologa i da odlazak u ordinaciju doživljava kao nešto potpuno prirodno, uz potpuno odsustvo straha.

Lola: Kako spriječiti karijes mliječnih zubića?

LUČIĆ: Mi danas preporučujemo upotrebu četkice za zube već kod nicanja prvih zubića. U tom periodu, preporučujem četkice sa ultra soft vlaknima, ili posebne gumene četkice za zube. Ove četkice su se pokazale izuzetno efikasnim i za masiranje desni koje je važno zbog nicanja prvih mliječnih zubića. U prodaji se mogu pronaći četkice za djecu od prve to treće, od treće do šeste godine života i junior četkice.

U prvoj godini života nije potrebno koristiti pastu za zube, dovoljna je masaža desni i isparanje zubića vodom, dok se kasnije svakako preporučuje upotreba dječijih pasti za zube.

Takođe, roditeljima savjetujemo i pravilnu, zdravu ishranu mališana koja bi trebalo da je bazirana na hranjivim namirnicama poput voća, povrća i mesa. Dakle, što manje šećera, rafiniranih ugljenih hidrata, izbjegavanje industrijskih prehrambenih proizvoda i po mogućnosti rano odvikavanje od cucli i flašica, u nekim situacijama roditeljima može da bude problem.

Izvor: freepik.com

Lola: Da li treba liječiti mliječne zube?

LUČIĆ: Postoje neka razmišljanja da mliječne zubiće nije potrebno liječiti jer će ispasti, što je potpuno pogrešno. Dakle, odgovor je da, i mliječni zubići se moraju liječiti jer su jednako važni kao i trajni zubi, te imaju značajnu funkciju. Oni “čuvaju” mjesto stalnim zubima, usmjeravaju njihov rast, a ukoliko se ne liječe, upalni procesi na njima mogu prouzrokovati mrlje i anomalije na trajnim zubima.

Lola: Koliko često je potrebno prati zube?

LUČIĆ: Zube je najbolje prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno: ujutro prije doručka i uveče, prije odlaska na spavanje. Pranje mora biti temeljno, a preporučujemo i svakodnevnu upotrebu zubnog konca. Preporuka je da pranje zuba traje od pet do sedam minuta, a nikako kraće od dvije minute. Cilj prevencije i stvaranja navika pravilne oralne higijene jeste sačuvati sve zube zdravima u odrasloj životnoj dobi.

U našoj ordinicaji Modent 1 možete dobiti savjet o tome kako pravilno prati zube, a naši ljekari će to demonstrirati i ovu “obavezu” učiniti zanimljivom i za najmlađe.

I ne zaboravite, usna šupljina je ogledalo opšteg zdravlja!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije