Hrabra LolaNaslovna vijest

Zavirite u bajku u kojoj dječak Uki sa mamom pravi najnježnije slatkiše

Jeste li čuli za “Ukijevu čarobnu bajku”? Mamu Tanju i posebnog dječaka Uroša, koji oko sebe samo ljubav širi? Jeste ili ne, sad je i svejedno, kad vas upravo vodim tamo!

Piše: Jelena Pralica

Foto: Privatna arhiva

Sedmogodišnji Uroš Živković već tri godine sa mamom Tanjom pravi najnježnije praline, vesele kapkejse i torte u kojima uživaju sva čula. Slatkiše su počeli da prave iz posebnog razloga, baš kakav je i ovaj dječak. Uroš od rođenja ne čuje, što se odrazilo i na njegov govor, njegovo zdravstveno stanje do danas nije u potpunosti istraženo i on se vodi kao indigo dijete. Dakle, poseban je, baš kao što su posebne i slastice iz njegove porodične manufakture kojima oduševljava.

“‘Ukijeva čokoladna bajka’ je nastala iz potrebe da se zaokupi Uroševa pažnja, a da bismo s njim radili nešto što ga zanima i čini srećnim. Uki je već u svojoj drugoj godini pokazao zanimanje za kuhinjskim aktivnostima. Pošto ne govori, ovo je bio jedan od načina da svijetu ispričamo priču o Urošu. Pravljenje čokoladica i slatkiša pomaže nam da koncentrišemo sve vibracije koje Uroš upija iz okolnog svijeta. ‘Ukijeva čokoladna bajka’ je skup boja, mirisa i emocija koje Ukijev tajanstveni svijet pretvaraju u jednu od najljepših bajki”, govori Ukijeva mama Tanja.

Porodica Živković / Izvor: Privatna arhiva

Za svog Uroša kaže da je njen smisao života, dijete koje joj je pokazalo šta su prave životne vrijednosti.

“Naučila sam da i poraze pretvorim u pobjede. On je moj mali plavi anđeo koji ovaj čudni svijet boji najljepšim bojama ljubavi”, dodaje Tanja, koja ima i dva starija sina.

Govori da su ona i Uroš od samog njegovog rođenja razvili jedan poseban odnos. Zajedno su se borili, prvo za život, a sada da razbiju predrasude o različitosti djece sa poteškoćama u razvoju. Dese se, kaže, momenti kada su u naizgled bezizlaznoj situaciji, kada je važno da vjeruju u ono za šta se bore.

“Tako smo Uki i ja počeli da istražujemo jedan novi i za nas nepoznati svijet. Radionica nam je pomogla da pored kreativnog kutka ispričamo i priču o jednom posebnom dječaku, da skrenemo pažnju javnosti na ovu kategoriju djece“, pojašnjava ova hrabra majka.

“Ukijeva čokoladna bajka” nastala je prije tri godine, tačno na današnji dan, iz zabave koja je Uroša činila srećnim. Tada u porodici Živković nisu ni pomislili da će da se za kratko vrijeme pretvori u jednu od najljepših čokoladnih bajki.

“Čokolada je naša strast. U protekle tri godine stvoreno je preko 50 različitih ukusa i oblika pralinica. Volimo da pravimo kolače i torte, ali uživamo i u ‘zdravim’ hrono slatkišima. Heljda, koju čak i sijemo, nama je posebno zanimljiva. Smišljamo nove recepte, isprobavamo ih i uživamo u gotovim slatkišima. Sve što naša mašta zamisli mi pretvorimo u slatku stvarnost”, kaže za Lola magazin Ukijeva mama Tanja.

Izvor: Privatna arhiva

Do sada su njihovi slatkiši nekoliko puta predstavljeni javnosti, kroz izložbe i učešća na sajmovima i drugim raznim dešavanjima, na koja se rado odazivaju. Ljudi su oduševljeni njihovom slatkom ponudom, pogotovo što se kao izlagači razlikuju, jer im ovo nije posao, oni ovo rade iz ljubavi i da bi ljudima približili Ukijev svijet. Rezultat toga je da je Uki srećno dijete koje ima prijatelje gdje god da se pojavi i koji ga vole i podržavaju.

“Nama, kao roditeljima, je važno da jednoga dana kada nas ne bude Uki može da živi dostojanstveno kao i svaki drugi čovjek, da radi ono što voli i što ga čini srećnim”, dodaje Tanja.

Ova slatka bajka je vremenom dovela i do jedne “slatke knjižice”, koja će uskoro biti promovisana u Prnjavoru, gdje je, u obližnjim Potočanima, dom porodice Živković. Naime, 18. jula, u tamošnjem Domu kulture, biće održana promocija “Prvog Ukijevog kuvara”, a sve prisutne će na ulazu dočekati šumske vile i vilenjaci i pokazati im put prema jednoj stvarnoj bajci.

‘Prvi Ukijev kuvar’ je jedan od naših ‘projekata’ da pobijedimo različitost. Da približimo Ukijev život široj publici, a s druge strane da podstaknemo roditelje koji se nalaze u sličnoj situaciji da vjeruju u svoju djecu i da im pruže priliku da se izbore za svoje mjesto pod suncem. Ova knjiga je, pored recepata, i jedna priča o jednom posebnom dječaku, jednom malom plavom anđelu koji nas svaki dan podsjeća šta je to ljubav i koliko je važno da vjerujemo jedni u druge. Da život čine male stvari i da za sreću nije potrebno mnogo”, pojašnjava Ukijeva mama, dodajući da su djeca sa poteškoćama u razvoju naša djeca, koja su nam važna i od kojih mnogo učimo, ali isto tako uz njih učimo da budemo bolji, keativniji, uporniji, da bolje razumijemo potrebe drugih.

Izvor: Privatna arhiva

Radi se o tome da djeca sa poteškoćama u razvoju iziskuju veliki napor kako bi postigli iste rezultate kao i njihovi vršnjaci i stoga Tanja ukazuje da moramo svi da se potrudimo, da radimo na svaki mogući društveno prihvatljiv način da im obezbijedimo uslove za odrastanje koji će ih približiti ostaloj djeci.

Iskreno smatram svojom ličnom, a našom kolektivnom odgovornošću da se borimo djecu sa poteškoćama u razvoju. Zato koristim svaku priliku da pozovem sve učesnike društvenog života, uticajne pojedince, institucije, organizacije, zakonodavce, preduzeća, političare i zainteresovane građane da na sve načine rade u ostvarenju ovih ciljeva. Moja misija u životu je da se borim za ovu kategoriju djece”, naglasila je ona.

U to ime, pozivamo sve da 18. jula prisustvuju promociji “Prvog Ukijevog kuvara”, u Domu kulture u Prnjavoru, uz obećanje da ćete kući otići bogatiji; za neke ukuse i ljubav u srcu. A Lola Ukiju i njegovoj mami želi srećnu treću godišnjicu ove prekrasne bajke, uz želju da svi zajedno još dugo uživamo u njihovim slasticama i ljubavi kojom zrače!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije