Radoznala Lola

Savjet stručnjaka: Kako ublažiti tegobe tokom menstrualnog ciklusa

Menstrualne tegobe pogađaju svaku drugu ženu i doslovno ih po nekoliko dana svakog mjeseca izbacuju iz svakodnevnih, normalnih aktivnosti.

Razgovarala: Ivana Simikić

Foto: Dean Drobot / Shutterstock

Kako ublažiti ženske mjesečne tegobe pitali smo specijalistu ginekologije i akušerstva Željku Kizić, jednu od stručnjaka klinike Medico-S.

Željka Kizić, specijalista ginekologije i akušerstva / Izvor: medico-s.com

Lola: U kojoj životnoj dobi se najčešće javljaju bolne menstruacije?
KIZIĆ: Bolne menstruacije češće se javljaju kod mladih djevojaka i primarno nastaju uslijed pada hormona u organizmu koji dovodi do stezanja materice, time i grčevitih bolova. Da ne bismo zbunjivale naše pacijentice, ova pojava, posebno u mlađoj životnoj dobi, je potpuno normalna, a može da se ublaži ili riješi uz primjenu odgovarajuće terapije i promjenama u životnim navikama.

Drugi uzrok nastanka bolnih menstuacija jesu medicinska stanja poput jakih i dugotrajnih upala, ali i stanja kao što su endometrioza, polip materice i slično, a koja se ublažavaju i rješavaju odgovarajućom terapijom koju savjetuje ginekolog.

Pojava mjesečnih tegoba je prilično česta pojava koja se zahvaljući savremenim načima liječenja dosta uspješno rješava. Sa druge strane, u većini slučajeva, jaki bolovi koji su pratilu menstrualni ciklus nestaju nakon prve trudnoće i porođaja.

Lola: Koju terapiju preporučujete?
KIZIĆ: Jedan od najbržih načina da se ublaže bolne menstruacije jeste upotreba sredstva za oralnu kontracepciju, ali obavezno uz prethodni pregled i saglasnost ginekologa. Kontraceptivne pilule pokazale su se kao vrlo uspješan metod ublažavanja bolova, ali i pomoći kod neredovnih menstrualnih ciklusa.

Ovdje je važno napomenuti da su ranije postojala različta uvjerenja o sigurnosti upotrebe kontraceptivnih pilula. Današnja, moderna farmaceutska industrija proizvodi sredstva za oralnu kontracepciju sa vrlo niskim sadržajem hormona, koji su izbalansirani i praktično dovedeni do savršenstva. Ipak, kao i kod bilo koje druge terapije, preporučuju se pregled i konsultacije sa ginekologom koji će pacijentici preporučiti najadekvatniji proizvod.

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock

Lola: Da li i kako možemo pomoći same sebi?
KIZIĆ: Naravno, postoji mnogo dobrih savjeta koji su se pokazali izuzetno korisnim u ublažavanju simptoma bolnih menstuacija. Tokom trajanja ciklusa pacijenticama bih, prije svega, savjetovala izbjegavanje kofeina i nikotina. Naime, ove dvije supstance uzrokuju kontrakciju krvnih sudova umanjujući vrijednosti kiseonika u krvi, što izaziva veoma bolne grčeve. Takođe preporučuje se fizička aktivnost u danima prije menstruacije, tokom nje mirovanje uz blagu masažu trbuha, a pacijentice izuzetno djelotvornim smatraju i tople obloge.

Novije studije pokazuju da je redovna upotreba magnezijuma, posebno nekoliko dana prije ciklusa u dozi od 300 mg dnevno, izuzetno djelotvorna u ublažavanju boli jer magnezijum dovodi do opuštanja mišića. Takođe, preporučuju se vitamini C i B kompleks.

Pojedinim devojkama pomaže akupunktura i neki od fizikalnih tretmana, a preporučuje se i dijeta sa malo masti i dosta ugljenih hidrata.

Foto: AndreyCherkasov / Shutterstock

Lola: Možemo li ublažiti simptome PMS-a?
KIZIĆ: Predmenstrualni sindrom je takođe normalna pojava koja je uzrokovana hormonskim promjenama koje se dešavaju u organizmu svake žene unutar jednog mjesečnog ciklusa. Napetost, česte promjene raspoloženje, tuga, iznenadan smijeh, ali i potreba za većom količinom hrane i slatkiša samo su neki od PMS simptoma.

Riješavaju se različim metodama, a neki od njih su biljni preparati i, opet, upotreba kontraceptivnih pilula.

Generalno na poboljšanje opšteg stanja organizma, time i ublažavanje bolova i simtoma PMS-a, utiče redukcija stresa, pravilan način ishrane, dovoljno sna i odmora. Sa današnjim načinom života sve navedeno nam se čini nemogućim, ali i savremena medicina nekim svojim granama okreće se upravo poboljšanju našeg opšteg stanja. U tome je posebno uspješna kvantna medicina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije