Hrabra Lola

Ko je djevojka koja je na putu da postane najmlađa članica Kongresa ikad?

U roku od godinu dana, Aleksandrija Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) je prošla put od konobarice, koja je dnevno radila 18 časova, do uspješne političarke.

Prevela: Ana Tomić

Izvor: Boredpanda.com

Foto: Alexandria Ocasio-Cortez Twitter

Nakon briljantne pobjede na izborima za kandidate za Kongres unutar Demokratske stranke u Njujorku, ona je u prilici da postane najmlađa članica Kongresa ikad.

Aleksandrija je odrasla u Bronksu, u Njujorku.  Njena majka je Portorikanka, a otac je takođe rođen i odrastao u Bronksu. Studirala je na Univerzitetu u Bostonu, gdje je stekla diplomu iz ekonomije i međunarodnih odnosa. Nakon toga, Aleksandrija se vratila u Bronks, sa želom da se zaposli u sektoru obrazovanja.

Izvor: Alexandria Ocasio-Cortez Twitter

Prije 10 godina, njen otac, tada 48-osmogidišnjak, je premininuo od raka. To se desilo tokom recesije i Aleksandrijina porodica je ostala bez primarnog izvora prihoda.

U tim okolnostima, ona je odlučila da počne da radi kao barmen i konobarica, kako bi finansijski pomogla svojoj porodici.

Izvor: Alexandria Ocasio-Cortez Twitter

“Moja majka je čistila kuće i vozila školski autobus, a kada je naša egzistencija dovedena u pitanje, počela sam da radim za šankom i kao konobarica, po 18 časova dnevno. Razumijem bol radničke klase Amerikanaca, jer sam tu bol iskusila“, kaže Aleksandrija.

Izvor: Alexandria Ocasio-Cortez Twitter

Njena lična finansijska borba ju je inspirisala da pokuša da se izbori za bolji život svake porodice, pa se upustila u borbu za kandidaturu.

“Ovu trku sam započela iz papirne kese. Nosila sam flajere i kucala od vrata do vrata i razgovarala sa članovima zajednice”, pojasnila je ona.

Foto: Alexandria Ocasio-Cortez Twitter

U dobi od 28 godina, pobijedila je političkog veterana Džoa Kroulija (Joe Ceowley) tokom unutarstranačke trke u Njujorku za kandidata za kogresmena.

Ako na tom putu bude uspješnija i od republikanskog kandidata Entonija Papasa (Anthony Pappas), u novembru, postaće najmlađa žena ikad izabrana u Kongres.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije