Praktična Lola

Slatkiši na meti zbog dečje gojaznosti

Nova regulativa ograničava reklamiranja brze hrane i planira zabranu prodaje gaziranih pića deci.

Redakcija

Izvor: BBC News na srpskom

Foto: freepik.com

Vlada planira da zabrani izlaganje slatkiša i masnih grickalica pored kase u samoposlugama kao deo novog plana da prepolovi dečju gojaznost u Engleskoj do 2030. godine.

U planu su i restrikcije reklamiranja štetnih namirnica na televiziji i internetu, kao i obavezno navođenje broja kalorija u jelovnicima. Ministar zdravlja Džeremi Hant kaže da će nove mere “omogućiti roditeljima da zdravije hrane svoju decu”.

Plan je naišao na opštu podršku. Procenjuje se da je svako treće dete do jedanaeste godine u Engleskoj prehranjeno ili gojazno. Nove mere su usmerene na proizvođače i prodavce hrane sa visokim sadržajem šećera, masti i soli, kao i na reklamere koji se obraćaju direktno deci i sugerišu im da traže od roditelja da im kupe takve proizvode.

Izvor: freepik.com

Vlada je obećala da će ispitati zašto su deca iz siromašnijih oblasti dvostruko sklonija da budu gojazna. Plan podstiče sve osnovne škole da uvedu više fizičkih aktivnosti u nastavu i zvanično preporučuje 60 minuta takvih aktivnosti dnevno. Mere, o kojima će se do kraja godine voditi javna rasprava, uključuju:

– Zabranu reklamiranja slatkiša i grickalica kod kase ili ulaza u samoposluge, kao i kampanje tipa “kupiš jedan dobiješ dva”

– Nove restrikcije reklamiranja nezdrave hrane, što može da uključi zabranu emitovanja takvih reklama pre devet uveče

– Jasno isticanje broja kalorija u restoranima, kafićima i na kioscima, da bi porodice znale šta jedu

– Zabranu prodaje energetskih pića sa visokim sadržajem kofeina deci.

Ministar Hant je rekao za BBC da će mere koje se odnose na isticanje kalorijske vrednosti obuhvatiti sve velike lance restorana, ali će manji ugostiteljski objekti možda biti pošteđeni te obaveze. Istakao je da je cena gojaznosti prevelika da bi smela da se zanemari.

“Roditelji traže pomoć – znamo da preko trećine roditelja smatraju da su ponude zašećerenih napitaka i grickalica pored kase nepoželjne. Naš posao je da im omogućimo izbor zdravije hrane i da im istovremeno olakšamo život”, rekao je on.

Izvor: freepik.com

Neki laci supermarketa, kao što su Tesko, Aldi i Vejtrouz, su već obustavili prodaju slatkiša i grickalica na izlazima. “Porez na šećer” koji pogađa proizvođače zašećerenih pića uveden je u aprilu ove godine. Zbog njega su neki proizvođači podigli cene, dok su drugi smanjili procenat šećera kako bi ga izbegli.

Još traje rasprava da li je ova mera postigla željeni efekat. Veruje se da su slatki napitci najveći uzrok gojaznosti kod dece. Engleski Instiut za javno zdravlje je otpočeo program koji treba da natera proizvođače slatkiša, bisvita i cerealija da tokom sledeće četiri godine smanje udeo šećera za 20 odsto.

Velika Britanija ima je među vodećim članicama EU kad je reč o rasprostranjenosti gojaznosti kod dece. U Engleskoj je 22 odsto dece stare četiri do pet godina gojazno, dok kod osnovaca taj broj dostiže 34 odsto. Istraživanja pokaziju da je svako 25. dete između 10 i 11 godina ekstremno gojazno.

Gojaznost dece se u različitim delovima Britanije meri na drugačije načine. U Velsu je 26 odsto dece između četiri i pet godina prehranjeno ili gojazno, a u Škotskoj 14 procenata mlađih od 16 godina spada u tu kategoriju.

Gojaznost dece je globalni problem, ali se procenjuje da je u Britaniji ekonomska šteta veća od 27 milijardi funti godišnje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije