Praktična Lola

515 hemikalija koje svaki dan stavljate na tijelo

Ako žene bez nečega ne mogu, to su kutijice i bočice s kozmetičkim proizvodima za njegu i uljepšavanje.

Redakcija

Izvor: Nina Čiča - zivim.hr

Foto: S_L / Shutterstock.com

A te kremice, ruževi, sprejevi, mlijeka i parfemi koje toliko volimo svaki dan nas polako, ali sigurno truju s više od 500 različitih kemikalija.

Žene i proizvodi za njegu i ljepotu – to je poseban odnos koji traje stoljećima. Ništa čudno, s obzirom na to da nam malo što može tako naglo popraviti raspoloženje i ojačati samopouzdanje kao novi ruž za usne ili skupocjeni parfem. Barem je tako bilo dosad. No, možda nova otkrića o sastojcima tih naših vjernih saveznika ljepote uskoro naruše taj idiličan odnos.

Gotovo sva nova istraživanja koja se bave tom temom pokazuju da su naši omiljeni kozmetički proizvodi zapravo kokteli industrijski proizvedenih i potencijalno opasnih kemikalija koje mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje, a u nekim slučajevima, umjesto da spriječe ili uspore starenje, kao što obećavaju proizvođači, mogu izazvati ubrzano starenje kože.

Redovito trovanje

Zanimljiv je podatak koji je donijelo istraživanje tvrtke Bionsen, proizvođača dezodoransa na prirodnoj bazi: uobičajenim svakodnevnim ritualima ljepote koji uključuju depiliranje, higijenu, šminkanje i oblikovanje frizure žene svakog dana na svoje tijelo nanose u prosjeku oko 515 različitih kemikalija. Pogledajmo koliko različitih kemikalija sadrže neki od najpopularnijih i najkorištenijih kozmetičkih proizvoda.

Foto: globalmoments / Shutterstock.com

Šampon

Prosječan broj kemikalija: 15
Najopasnije: natrij lauril sulfat (često naveden kao sodium lauryl sulfate – SLS), tetranatrij i propilen glikol
Moguće nuspojave: iritacije i moguća oštećenja oka i vida

Sjenilo za oči

Prosječan broj kemikalija: 26
Najopasnija: polietilen tereftalat (PET, poliester koji se uglavnom koristi za izradu plastičnih boca i ambalaža)
Moguće nuspojave: povezuje se s rakom, neplodnošću i hormonalnim poremećajima te oštećuje razne tjelesne organe

Ruž za usne

Prosječan broj kemikalija: 33
Najopasnija: polimentil metakrilat (PMMA, umjetno akrilno staklo poznato pod nazivom pleksiglas)
Moguće nuspojave: alergije, povezuje se i s rakom

Lak za nokte

Prosječan broj kemikalija: 31
Najopasnija: ftalati
Moguće nuspojave: povezuju se s neplodnošću i problemima u razvoju ploda

Parfemi

Prosječan broj kemikalija: 250
Najopasnija: benzaldehid
Moguće nuspojave: iritacije usne šupljine, grla i očiju, mučnina, povezuje se s oštećenjima bubrega

Foto: Korneevets-Vydrenkova / Shutterstock.com

Kreme za samotamnjenje

Prosječan broj kemikalija: 22
Najopasnije: metilparaben, propilparaben
Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Lak za kosu

Prosječan broj kemikalija: 11
Najopasnije: oktinoksat, izoftalati
Moguće nuspojave: alergije, iritacije oka, nosa i grla, hormonalni poremećaji, povezuje se s promjenama u strukturi tjelesnih stanica

Rumenilo

Prosječan broj kemikalija: 16
Najopasnije: etilparabeni, metilparaben, propilparaben
Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Puder

Prosječan broj kemikalija: 24
Najopasnija: polimentil metakrilat
Moguće nuspojave: alergije, poremećaji imunosnog sustava, povezuje se s rakom

Dezodorans

Prosječan broj kemikalija: 15
Najopasnije: izopropil miristat, parfem
Moguće nuspojave: iritacije kože, očiju i pluća, glavobolje, vrtoglavica, problemi dišnog sustava

Losion za tijelo

Prosječan broj kemikalija: 32
Najopasnije: metilparaben, propilparaben, polietilen glikol (inače čest sastojak sredstava za čišćenje pećnica)
Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Deterdženti na licu?

Možda će vas zanimati podatak da se mnoge od kemikalija iz vaših kozmetičkih proizvoda koriste i u sredstvima za čišćenje kućanstva, a gotovo sve se povezuju s nekim zdravstvenim problemima, od alergija i osjetljivosti kože do ozbiljnijih hormonalnih poremećaja, neplodnosti pa čak i raka.

Foto: paulynn / Shutterstock.com

Primjerice, parabeni, koji služe da bi produljili vijek trajanja naših kozmetičkih proizvoda, među najraširenijim su i najčešće korištenim konzervansima u svijetu, a ima ih u šamponima, gelovima za kosu, pjenama i gelovima za brijanje te losionima za tijelo, ali i u brojnim drugim kozmetičkim proizvodima.

Njihova je upotreba predmet stalnih i sve žešćih rasprava jer sve veći broj istraživanja pokazuje da se mogu povezati s vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima među kojima su rak dojke i neplodnost muškaraca.

Istraživanje provedeno na Kyoto Prefectural University of Medicine pokazalo je da neki od parabena za koje se prije smatralo da su sigurni, poput metilparabena, mogu mutirati i postati toksični uslijed izlaganja suncu, što uzrokuje prijevremeno starenje kože, ali i povećava rizik za razvoj raka kože. Metilparabeni su prisutni u više od 16.000 kozmetičkih proizvoda, uključujući hidratantne kreme i paste za zube.

Proizvođači kozmetike su oduvijek branili upotrebu parabena tvrdeći da tijelo ne može apsorbirati te tvari. No, mnoga novija istraživanja pokazuju da to nije točno, a s tim se slaže i neovisna profesionalna kemičarka Barbara Olioso koja tvrdi da su sva dosadašnja istraživanja pokazala da se između 20 i 60 posto parabena može apsorbirati u tijelo.

Što učiniti?

Zapravo jedina i najsigurnija zaštita od gomile otrova u proizvodima za njegu, higijenu i uljepšavanje jest svesti na minimum broj kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno koristite. Trebalo bi što češće prednost davati organskim i prirodnim proizvodima te prilikom kupnje pažljivo čitati deklaracije i nastojati izbjeći proizvode koji sadrže najopasnije sastojke.

Foto: VGstockstudio / Shutterstock.com

Još nekoliko savjeta za sigurniji odabir

• Kako izbjeći ftalate

S obzirom na to da zakonski dopušten način obilježavanja kozmetičkog sadržaja ide u prilog proizvođačima omogućujući im da prisutnost ftalata prikriju pod pojmovima “miris” ili “parfem”, nije lako prepoznati i izbjeći proizvode koji ih sadrže. No, uvijek ima načina da zaštitite zdravlje, a u ovom slučaju najsigurnije je birati kozmetičke proizvode s oznakom “fragrance-free” (bez mirisa) ili prednost dati proizvodima koji sadrže esencijalna ulja, primjerice ulje citrusa ili lavande.

• Kako izbjeći parabene

Dobro čitajte popis sastojaka na deklaracijama proizvoda i izbjegavajte one na čijem popisu pronađete riječi methylparaben, ethylparaben, propylparaben, buthylparaben ili bilo koju drugu s nastavkom paraben. Dajte prednost proizvodima s oznakom “paraben-free” ili “bez parabena”. I još jedno upozorenje: imajte na umu da oznaka prirodno ili organsko nije jamstvo da takav proizvod ne sadrži parabene, jer te oznake jamče samo da je najmanje 95 posto sastojaka u njima prirodno. Drugim riječima, među onih pet posto sastojaka koji nisu prirodni mogu biti, a često i jesu, upravo parabeni.

• Kako izbjeći natrij lauril sulfat

Postoje proizvodi koji sadrže prirodne tenzide (natrij lauril sulfat je tenzioaktiv koji daje pjenušavost šamponima, gelovima za tuširanje, pastama za zube i sl.) na bazi šećera. To su, primjerice coco-glukozid ili natrij coco-glukozid tartarat, pa nastojte dati prednost takvim proizvodima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije