Naslovna vijestRadoznala Lola

Iza zidova škole za savršenu ženu: Budi skromna i nježna

“Sjedite tako da zauzmete dvije prednje trećine stolice. Ne možete zauzeti cijelu stolicu.”

“Sada uvucite stomak, spojite noge, opustite i dignite ramena.”

Prevela: Jelena Pralica

/ Izvor: The Lily

Foto: YouTube screenshot

Duan Fengjan (Duan Fengyan) drži instrukcije, pokazujući kako žena treba pravilno da sjedi. Ona na Zhenjiang koledžu, na jugu Kine, studira računovodstvo, ali istovremeno prolazi obuku o tome kako da bude žena ovog doba, pod vlašću Komunističke partije i predsjednika Sija Đinpinga (Xi Jinping).

Na pomenutom koledžu je, naime, u martu pokrenuta nastava samo za djevojke. Tu uče kako da se oblače, rituale tokom pripreme čaja, ali i kako da sjede. Sve to u skladu sa vladajućom “Novom erom”, odnosno načelima Komunističke partije da su muškarci hranitelji, a žene, prije svega, supruge i majke.

To je i cilj ovog kursa – da žene nauče kakve bi trebalo da budu u savremenom kineskom društvu.

Tradicionalna budućnost

Foto: Yuyang Liu za The Washington Po

Politika jednog djeteta i selektivnih abortusa, je dovela do toga da se Kina suočava s neravnomjernim omjerom žena i muškaraca: ima gotovo 34 miliona više muškaraca nego žena. Opet, kinesko društvo ubrzano stari, a prognoze govore da će do sredine ovog vijeka jedan od tri stanovnika biti stariji od 60 godina. Stoga se podsticanje žena da ostanu kod kuće i brinu o porodici čini kao strategija kineske vlade u borbi sa starenjem društva.

“Na koledžu je pokrenuta Ženska škola Nova era, gdje se polaznice stiču znanja o tradicionalnoj kineskoj kulturi, kako bi bile konkurentnije na tržištu rada, ali je uloga žene u porodici sada puno važnija“, govori Šeng Dži (Sheng Jie), koja vodi program.

Iako je ovo razmišljanje na sceni posljednju deceniju – prije svega ove seksističke poruke o braku – program ovog koledža je prvi te vrste od početka vladavine aktulnog predsjednika Kine.

Foto: Yuyang Liu za The Washington Post

“Tradicionalno, žene bi trebalo da bude skromne i nježne, a uloga muškaraca je da zarađuje za porodicu”, pojašnjava Duan Fengjan dok započinje čas spravljanja čaja, i dodaje: “Želim da budem uzor svojoj djeci.”

Komunistička stranka insistira na tome da ovo odražava Konfučijeve vrijednosti, koji su u središtu kineske kulture. Kritičari, međutim, kažu da Kina treba da ide naprijed.

“Naša tradicionalna kultura je ispunjena ugnjetavanjem žena”, ističe Lu Ping, istaknuta kineska feministkinja, koji vodi sajt koji je nedavno cenzurisan. “U redu je da žene guramo nazad u tradicionalne uloge? U hodnicima i učionicama Zhenjiang koledža vladaju dvostruki standardi – jer ne postoji ekvivalent za muškarce, ta nastojanja da unaprijede svoj “kvalitet”, o kojem govore, se, ipak, ne odnosi na muškarce, samo na studentkinje.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije