Praktična Lola

Zašto ćete me rijetko vidjeti sa mužem

Dok smo se moj sadašnji muž i ja zabavljali, bili smo praktično nerazdvojni.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: scarymommy.com

Foto: szefei / Shutterstock.com

Tako za portal Scarry Mommy piše književnica i novinarka Joanna McClanahan, mama dvoje djece, i nastavlja:

Bili smo jedan od onih parova oko kojih su svi kolutali očima i mnogi su nam govorili da se ponašamo kao sijamski blizanci. Išli smo svuda zajedno i rijetko kada smo bili razdvojeni.

Nije bila stvar u tome da smo jedni od onih ljudi koji su zavisni jedni od drugih, već smo istinski uživali dok smo bili zajedno. Zasmijavali smo jedno drugo i često znali šta ono drugo misli nakon samo jednog pogleda. On me shvata. On je Jim mojoj Pam (prim.prev. glavni likovi iz popularne britanske serije “U uredu”). Slažemo se kao makaroni i sir.

Danas je situacija potpuno drugačija. Rijetko ćete me vidjeti u javnosti sa mužem. Imamo dvoje male djece i jednostavnije je da podijelimo dnevne obaveze između sebe nego da idemo svuda zajedno porodično. Treba obaviti milion stvari u gradu? Jedno od nas odlazi u kupovinu, dok drugo ostaje da čuva djecu i brine se da kuća ostane u jednom komadu.

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Djecu treba voziti sa jedne na drugu aktivnost? Možda će muž sina odvesti na fudbal, a ja kćerku na ples (ili obrnuto). Mnogo je jednostavnije kada odjednom trebamo biti odgovorni samo za jedno dijete i kada smo fleksibiliniji po pitanju sopstvenog transporta.

Jedno od nas želi izaći naveče sa prijateljima? Jedno će sigurno ostati kod kuće da čuva djecu, budući da su bebisiterke skupe.

Čak i kada smo kod kuće zajedno, rijetko smo na istom mjestu. Muž kosi travu ili popravlja nešto u garaži, dok ja odlažem veš ili perem suđe ili čistim jednu od soba. Ponekad nam se čini da smo brodovi koji mimoilaze jedni druge dok pokušavamo završiti sve kućanske poslove koji se moraju obaviti.

Kada dobijete djecu to može otežati vaš brak. Rijetko kada spavamo dovoljno da bismo funkcionisali normalno, nemamo mnogo vremena jedno za drugo (a kada imamo preumorni smo i da se pokrenemo, a kamoli da imamo sex) i jednostavno je zaboraviti koliko i dalje zapravo uživamo kada samo skupa.

Foto: beeboys / Shutterstock.com

S vremene na vrijeme zvijezde se poklope tako da niko nije bolestan i imamo para za bebisiterku pa možemo izaći sami. Odemo u restoran i uživamo u toplom obroku dok nas niko ne prekida. Popijemo nekoliko pića i na kraju obično, ipak, završimo u obavljanju raznih nabavki za kuću. Čak je i obični šoping sa mojim zgodnim mužem pravo zadovoljstvo, s obzirom kako se to rijetko dešava u posljednje vrijeme.

Ali, oboje razumijemo da se radi o samo jednoj fazi našeg braka. Gledajući dugoročno, radi se samo o jednom malom dijelu života koji smo odlučili da provedemo zajedno. Iako nam je nekad teško, nadam se da će naš brak biti i dalje jak, kada djeca dovoljno odrastu da se brinu sama o sebi.

A u međuvremenu, radimo što možemo kako bismo pokazali onom drugom da ga cijenimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije