Hrabra Lola

Amal ima 11 godina i želi da se razvede

Jedna djevojčica iz Sudana je pohađala osnovnu školu kada je 38-godišnji muškarac zaprosio.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: CNN

Foto: cnn.com

Njen otac je prihvatio ovu prosidbu i Amal (kojoj ovo nije pravo ime) se odmah vjenčala.

U Sudanu, brakovi sa djevojčicama su utkani u kulturu te države, a podstaknuti su tradicijom i siromaštvom. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2017 godine, više od trećine djevojaka u ovoj zemlji se vjenča prije svog 18. rođendana, a 12% njih su u braku prije nego što napune 15 godina. Zakonom koji je utvrđen 1991. godine, djeca mogu stupiti u brak kada dosegnu zrelost, što je u ovoj državi sa 10 godina, što je najniže u čitavoj Africi.

Nedavno, slučaj sudanske tinejdžerke Nure Husein (Noura Hussein) koja je ranije ove godine osuđena na smrt zbog ubistva svog supruga koji je pokušao da je siluje, fokusirala je pažnju svijeta na problem djece koja stupaju u brak u Sudanu. Nura koja sada ima 19, kada je imala samo 15 godina primorana je da stupi u brak sa muškarcem koji je duplo stariji od nje.

Amal takođe tvrdi da je muž konstantno zlostavljao. U intervjuu za CNN, na kojem ju je pratio i njen otac, Amal je otkrila da je njen muž imao još jednu ženu koja je živjela u kući sa njima. Kada je počelo zlostavljanje, djevojčica se obratila ocu za pomoć, ali je on vratio mužu. Naposlijetku, Amal je pobjegla uz pomoć muževljeve prve supruge.

“Tretirao me grozno. Kada su batine postale svakodnevne, otišla sam u policijsku stanicu”, ispričala je Amal.

Doktor koje je pregledao po dolasku u stanicu našao je dokaze o vezivanju i zlostavljanju. Iako je ovu priču već čuo, njen otac je plakao tokom intervjua.

“Dva puta se vraćala kući, dva puta. Bila je prestrašena, a ja sam je vratio nazad. Kajem se zbog toga”, rekao je Amalin otac koji radi kao limar na ulici.

On odgaja šest kćerki, a kada su ga pitali zašto je pristao da uda jednu od njih imajući u vidu njene godine, kao glavne razloge naveo je tradiciju i čast.

“Kada sam mu dopustio da oženi moju kćerku, vjerovao sam mu da će brinuti o njoj, omogućiti joj da nastavi školovanje i poštovati je kako smo se i dogovorili. Ali otkrio sam da se to nije desilo. Tukao je, ponižavao i provocirao”, rekao je njen otac.

Mnogi Sudanci dopuštaju vjenčanja njihovih mladih kćerki u pokušaju da izbjegnu siromaštvo, nasilje ili porodičnu sramotu. Neudate djevojke su često stigmatizovane, ali kako tvrde iz UNICEF-a, realnost je takva da djevojke koje se udaju mlade mnogo češće postaju žrtve seksualnog, fizičkog i psihičkog nasilja.

Izvor: cnn.com

Amalin otac tvrdi danije znao da brak u tim godinama može da ima takve posljedice, ali takođe tvrdi da ga to neće spriječiti da uda i svoje mlađe kćerke.

U decembru 2015. godine sudanska vlada se priključila kampanji Afričke unije da se zaustave ovakvi brakovi na tom kontinentu. Godinu kasnije, isti poziv su dobili i od UN-a. Sudanski nacionalni savjet za dobrobit djece je formulisao strategiju za napuštanje ove prakse, ali je reforma izazvala kontra mobilizaciju konzervativnih vjerskih grupa u zemlji i malo je učinjeno za implementaciju ove reforme. Pozitivno je što postoji SEEMA centar, nevladina organizacija koja radi sa žrtvama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje.

Vlada Sudana nije se oglasila na zahtjev iz CNN-a da prokomentarišu problem stupanja djece u brakove u njihovoj zemlji. Njihova oficijelna statistika tvrdi da 34% djevojaka stupi u brak prije nego što napuni 18 godine, ali ovo značajno varira širom države.

Sudan je prepun Nura i Amal, a veoma mali broj njih je dočekao da pravda bude zadovoljena. Ipak, ova 11-godišnja djevojčica koja voli da se igra sa lutkama i koja je napunila poezijom veliki broj svesaka, je istrajna u tome da se razvede. Kada se razvod finalizira, želi da se vrati u školu i ponovo druži sa prijateljima.

Kada su je pitali koji savjet bi dala drugim djevojčicama koje su u sličnoj situaciji, Amal je kratko rekla:

“Budite hrabre. Žao mi je što ja nisam hrabrija”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije