Hrabra Lola

Bolivudski film o menstrualnoj higijeni zabranjen u Pakistanu

Film koji se bavi temom održavanja menstrualne higijene snimljen u Indiji neće biti prikazivan u susjednom Pakistanu

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: dw.com

Foto: Padman / Sony Pictures

Mnogi stanovnici ove zemlje odlučili su da svoj bijes zbog te odluke izraze putem Twittera.

Film indijske produkcije inspirisan je istinitom pričom o čovjeku koji je pokrenuo proizvodnju jefitnih sanitetskih uložaka kada je otkrio koliko su oni bili teško dostupni njegovoj ženi koja je živjela u malom gradu u južnoj Indiji.

Menstrualna higijena – tabu tema

Film “Padman”, u kojem glavnu ulogu igra veoma popularni bolivudski akcijski junak Akshay Kumar započeo je sa prikazivanjem u Indiji početkom godine. U susjednom Pakistanu žene su bijesne zato što nije dozvoljeno prikazivanje filma, a neke od njih pokrenule su konkretne korake:

Izvor: Twitter

U društvu u kojem se o mensturaciji skoro nikada ne razgovara, a žene diskretno kupuju tampone i uloške, zamotane u debelu crnu plastičnu kesu, solidarnost su pokazali i muškarci:

Izvor: Twitter

Film je djelomično inspirisan životom Arunachalama Murugananthama, koji je osmislio mašinu za proizvodnju sanitetskih uložaka za samo djelić troškova koje inače uključuje proizvodnja standardnih uložaka, kako bi pružio alternativu svojoj ženi koja je do tada koristila krpe i novine tokom menstruacije.

Mnogi poznati bolivudski glumci i glumice su uz pomoć hashtaga #PadManchallenge tvitovali fotografije na kojima drže sanitetske uloške, a film je tema mnogih diskusija u indijskim talk show programima.

Za mnoge Indijke, a pogotovo adolescentkinje, menstruacija je sramotno i neugodno iskustvo. Ženama je često zabranjen ulaz u hramove i obavljanje religizonih rituala u domu, kao i kuvanje ili ulazak u kuhinju dok imaju menstruaciju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije