Praktična Lola

Tražila sam preko oglasa muškarca sa kojim ću zatrudneti – potom se zaljubila

Džesika je želela da zatrudni u tridesetim godinama, ali veze su se iznova prekidale. Bilo je vreme za potpuno drugačiji pristup.

Redakcija

Izvor: Claire Bates - BBC / B92.

Foto: Katie Horwich / BBC

Pre deset meseci, tridesetogodišnja Džesika jedva je čekala da zatrudni. Prošla je kroz niz neuspešnih veza tako da je probala radikalno drugačiji pristup – objavila je oglas na internetu. Ishod je ispao mnogo bolje nego što se nadala.

“Bezbedno pravljenje bebe bez prezervativa”, glasio je oglas.

“U tridesetim sam godinama i odustala sam od traženja Pravog i Pogrešnog. Želim bebu.”

Ovaj post objavljen je na Kregslistu, internet stranici poznatoj po prodaji polovne robe.

Potencijalni otac morao je da bude visok preko 175 centimetara, mlađi od 40 godina i spreman da se podvrgne testiranju na seksualno prenosive bolesti. Od njega se takođe očekivalo “nekoliko dana učestalog seksa”. Džesika nema želju da se pravda zbog poslovnog pristupa čitavoj stvari.

“Naše bake i dede nisu provodili godine i godine u kohabitaciji i gledajući boks-setove”, kaže ona. “Glavni cilj njihovog poduhvata bio je zasnivanje porodice.”

Gledala je i kako mnoge njene prijateljice zasnivaju porodice nakon što su se “ludo zaljubile”, samo da bi se razvele u oblaku besnih uzajamnih optužbi.

“Odlučila sam da mogu da žrtvujem ispunjenje u ljubavi dok god moje dete ima dva roditelja koji ga vole i brinu za njega”, kaže ona.

Objavila je oglas na Kregslistu dok je putovala autobusom iz doma u predgrađu u centralni London – a dok je stigla do Oksford Strita, već je dobila brojne odgovore. Ugovorila je sastanak iste večeri sa najizglednijim od kandidata.

Godinu dana ranije, Džesika je bila u dugogodišnjoj vezi sa Dejvidom. Kao i ona, i on je želeo decu… ali nije mu se baš žurilo.

“Nije imao cilj u životu. Želeo je da čeka sve dok ne bude zadovoljniji životom i karijerom. Prosto da pomislite: ‘Ma daj, saberi se!'”, kaže Džesika.

Želela je decu otkako je napunila 30. godinu i zavidela je prijateljicama koje su zasnivale porodice. Potresla ju je i poseta tetki u bolnici. Njena tetka nema decu, a Džesika je verovala da je lekari ignorišu samo zato što nije bilo nikoga da insistira na boljoj nezi.

“Mislila sam da postoji velika mogućnost da završim u sličnoj situaciji ako ne budem imala decu. Ona mogu da vam budu sigurnost kad ostarite.”

Izvor: Katie Horwich / BBC

Okončala je vezu sa Dejvidom u martu 2016. godine i gotovo odmah počela da se zabavlja sa kolegom sa posla Skotom. On je želeo bebu, ali posle šest meseci pokušavanja, nije bilo nikakvih rezultata. I tako su otišli kod lekara opšte prakse, koji je predložio analizu krvi – i dok su Džesikini rezultati bili dobri, Skotovi su pokazali čitav niz problema sa plodnošću.

“Nije dobro reagovao na tu vest i praktično se raspao. Nisam mislila da imam snage da ga podržim dok se ne izbori s tim”, kaže Džesika. “Takođe, nisam želela da prolazim kroz vantelesnu oplodnju.”

Raskinuli su nakon božićnih praznika 2016. koji je trebalo da budu prelomni period. Džesika je potom razgovarala sa ginekologom, koji je predložio veštačku oplodnju uz pomoć sperme donatora. Džesika je želela da njeno dete ima brižnog oca, tako da joj se ta ideja baš i nije dopala, ali je ipak popričala o tome sa prijateljicom.

“Ona me je pitala: ‘A zašto bi trošila 700 funti na spermu kad možeš da odeš u ‘Jejtsov bar’ i nađeš nekog ko će ti je rado ustupiti besplatno?'”, kaže Džesika. “Ali nisam želela da idem u pab radi nezaštićenog seksa sa nekim ko se nije testirao na seksualno prenosive bolesti. Takođe nisam želela da na prevaru nekog pretvorim u roditelja.”

To ju je, međutim, nagnalo da objavi oglas na stranici za zajedničko starateljstvo. Skrolujući kroz izbor potencijalnih očeva, naišla je na brojne venčane gej parove, ali se plašila da će je oni istisnuti kao jednog od tri roditelja.

“Plašila sam se da će podela 50-50 odsto vrlo brzo preći u 70-30 u njihovu korist”, kaže ona.

Potom je počela da razgovara sa jednim singl muškarcem sa stranice, sve dok se nije isprečila nepremostiva prepreka – Brexit.

“On je glasao za izlazak iz Evrope, a ja se veoma zalažem za ostanak”, kaže Džesika. “Rekla sam mu: ‘Nisam baš sigurna da možemo da budemo zajednički roditelji u takvim uslovima.'”

Džesika se odjavila sa sajta, koji naplaćuje mesečnu članarinu, i počela da razmišlja o dejting aplikacijama. Ali kao profesorica nije želela da postavlja svoju sliku. Onda joj je na pamet pao Kregslist.

“Nisam želela da koristim dejting sajtove ili Tinder u slučaju da neki moj đak vidi moju sliku. Plus, znala sam da Kregslist ima veliku posećenost i da je besplatan”, kaže ona.

Prošle godine u martu, otkucala je oglas u autobusu do Oksford Strita i objavila ga u odeljku sa ličnim oglasima.

“Ne koristim pipetu za punjenje ćurki ni kad kuvam, pa je sigurno neću koristiti ni prilikom začeća”, glasila je jedna rečenica iz oglasa.

“Bože, zvuči potpuno suludo kad danas pomislim na to”, kaže Džesika.

Ali nije postavila previše parametara za potencijalnog oca svog budućeg deteta, samo visinu, godište i seksualno zdravlje.

“Želela sam samo da upoznam dobru osobu sa sličnim stavovima”, kaže ona.

Izvor: Katie Horwich / BBC

Bila je zatrpana odgovorima, uključujući obaveznu lavinu slika penisa. Brojni muškarci su joj pisali hvaleći se da su pomogli velikom broju žena, što je Džesiku samo odbilo.

“Poslednja stvar koju sam želela bila je da moje dete završi na nekoj žurki i smuva se sa krvnim srodnikom, a da ni ne zna za to”, kaže Džesika.

Jedan drugi mladić pisao joj je da očajnički želi dete nakon što je njegova prethodna partnerka pobacila. Džesika je smatrala da je suviše osetljiv. A onda je dobila imejl od Rosa.

“Imao je 33 godine i takođe je živeo u Londonu. Rekao je da je prošao kroz katastrofalne veze, ali mu se dopalo da bude ujak i želeo je da ima svoju decu”, kaže Džesika.

Dogovorili su se da se isto veče nađu na piću.

“Mislila sam da izgleda mnogo bolje uživo nego na fotografiji koju je poslao”, kaže ona.

Otkrili su da su različite vere, ali su se složili da žele da primene “londonski pristup” religiji.

“Složili smo se da postoji jedan Bog koji voli skoro sve ljude i da želimo dete koje neće imati problema sa ljudima nijedne vere ili ako nisu vernici.”

Džesika i Ros su se poljubili na kraju prvog sastanka. “Bilo mi je veoma prijatno u njegovom društvu”, kaže ona.

Nekoliko dana kasnije, izašli su na večeru i dogovorili se da se testiraju na seksualno prenosive bolesti. Posle četvrtog sastanka, odlučili su se na seks, da vide da li su fizički kompatibilni.

“Bilo je stvarno dobro”, kaže Džesika.

“Odlučili smo da nastavimo da pokušavamo da dobijemo bebu, znajući da će to potrajati.”

Ali posle svega nekoliko nedelja, Džesika je u rukama držala pozitivni test na trudnoću. Zatrudnela je tokom prvog narednog ciklusa.

“Saznala sam da sam trudna otprilike šest nedelja nakon što sam objavila oglas”, kaže Džesika. “To je bilo iznenađenje. Definitivno nisam to očekivala.”

Nije bilo vremena čak ni da Ros uradi analizu broja svojih spermatozoida. Nisu imali pisani ugovor, ali su se složili da neće spavati ni sa kim drugim.

“Nisam želela da etiketiram odnos sa Rosom”, kaže Džesika. “Bila sam oduševljena što sam trudna, ali sam se plašila da bih zbog toga mogla da pomislim da sam zaljubljena u njega.”

Ros je bio veoma angažovan tokom trudnoće i išao je sa Džesikom na sve zakazane bolničke preglede. Nije, međutim, sve išlo tako glatko. Posvađali su se oko toga ko će zadržati originalne snimke za ultrazvuka i da li da troše novac na saznavanje pola deteta unapred.

To je, međutim, Džesiku dovelo do neočekivanog otkrića. Dala je oglas za oca svog deteta umesto partnera, ali je na osnovu njihovih svađa shvatila da zapravo gaji izvesna osećanja prema Rosu.

“Shvatila sam da sam veoma tužna kad se ljutim na njega, jer ga zaista volim. Ali brinulo me je da je možda brižan i pažljiv prema meni samo zato što nosim njegovu bebu.”

Izvor: Katie Horwich / BBC

Par je ispričao njihovim roditeljima da Džesika čeka bebu nakon što je bila trudna 12 nedelja, ali im nisu otkrili kako su se upoznali.

“Naše porodice se dobro slažu. To je možda zato što je dete u igri, ali svi su bili veoma predusretljivi i tolerantni jedni prema drugima”, kaže Džesika.

Džesika je živela sama i Ros se uselio kod nje dva meseca pre zakazanog termina za porođaj. Imala je carski rez nakon što je ustanovljeno da beba stoji karlično i provela nedelju dana oporavljajući se u bolnici.

“Ros je sve vreme spavao u vreći za spavanje na podu kraj mene. Bio je tamo još jedan otac, ali je izdržao svega jednu noć pre nego što je rekao da mu je suviše neudobno i otišao kući.”

Otkako su dobili bebu, Džesika i Ros se “raspadaju od umora”. Međutim, Džesika misli da je time njihova veza samo postala još jača.

“Nosimo se s tim i izdržavamo – možda zato što nemamo snage da se svađamo!”

Džesika je na porodiljskom, a Ros nekoliko dana nedeljno može da radi od kuće. To znači da dele mnoge roditeljske obaveze.

“Ma to je sjajno, posle svake dremke sa posebno uneređenim pelenema, možeš samo da predaš bebu ocu i kažeš mu: ‘Ovo je tvoje'”, kaže Džesika.

Par je sada zajedno nešto manje od godinu dana, a roditelji su dva meseca. I dalje otkrivaju nove stvari jedno o drugom.

“Pre neki dan, u razmeni tekstualnih poruka otkrila sam da voli Bili Holidej”, kaže Džesika. “Sjajno je kad uhvatimo malo vremena za sebe i uvek jedemo zajedno kad se vrati kući s posla. Volimo da budemo zajedno, a tako je i lakše podizati dete.”

Već su pričali o tome da imaju još jedno. Džesika kaže da joj je drago što je isprobala nekonvencionalni put do zasnivanja porodice.

“Ne žalim što sam dala oglas”, kaže ona. “Mislim da ne možete da dobijete ono što želite samo ako sedite i strpljivo čekate da vam to padne u krilo.”

Napomena: Svi likovi u ovom tekstu su stvarni, ali su njihova imena izmenjena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije