Naslovna vijestRadoznala Lola

ĐIJA KARANĐI ili 26 godina u koje su stali moda, slava, droga, AIDS i smrt

“Ako danas stanem, vrijediće. Čak i užasne greške koje sam pravila i koje bih ispravila da mogu. Boli koje su me pekle i plašile mi dušu… Sve je vrijedilo. Jer mogla sam hodati kuda sam hodala, a hodala sam kroz Pakao na Zemlji, Raj na Zemlji, opet natrag, ispod, daleko između, kroz, u i iznad.”

Jelena Pralica

Foto: thingsyoudontknow.com

Ko je žena koja je ovako pisala o sebi? O svom životu?

Velika Đija Karanđi. Ona koju svijet pamti kao tragičnu heroinu. Čiju je ljepotu slavila cijela planeta. Čija životna priča ima pretužan kraj.

Đija Meri Karanđi (Gia Marie Carangi) je rođena 29. januara 1960. godine u Filadelfiji, a cijela njena životna priča je stala u samo 26 godina. Do danas je ostala upamćena kao prvi svjetski supermodel krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog vijeka.

Odrastala je na periferiji Filadelfije, otac je imao nekoliko grilova, a majka je brinula domaćica koja je brinula o domu, suprugu, Điji i njenom bratu. Njih dvoje su često sjedili na stepeništu i slušali kako se roditelji svađaju. Pa iako je to mrzila, raspad porodice, u njenoj 11. godini, je bio veliki udarac za Điju, a nakon što ih je majka ostavila, nastavila je da živi u strahu od samoće.

Izvor: Pinterest.com

Modni agenti su je otkrili kada je imala 17 godina, nakon čega odlazi u Njujork, gdje joj je trebalo tek godinu dana da stasa u profesionalnog modela, kojeg su željeli angažovati svi urednici i dizajneri. Ubrzo postaje miljenica Calvina Cleinea i Ralpha Laurena, ali i Diora i Armanija. Egzotična ljepotica, od oca Italijana i majke Irkinje, bila je otkrovenje u odnosu na eru “plavokosih bombi”, nesvakidašnja, divlja i slobodna, uživala je svjetsku slavu, koja je podrazumijevala mnogo više od dobre fotografije.

Ubrzo je, međutim, počela da koketira s drogama, prvo marihuanom, a potom i s kokainom. Buntovna adolescencija i sve ono što je prethodilo u njenom životu, neosporna potreba za ljubavlju i pripadanjem, bili su plodno tle za tako nešto. Noći je provodila u “Studiju 54”, gdje je i počeo njen kraj.

Upadala je iz jedne u drugu ljubavnu vezu, iz proste potrebe za tom emocijom. Tako je započela strastvenu vezu sa šminkerkom Sendi Linter (Sandy Linter), koja se, ipak, nije mogla nostiti sa pritiskom javnosti te ju je ubrzo napustila.

 

Idući udarac je bila smrt Vilhemine Kuper (Wilhelmina Cuper), modnog gurua koji je Đinu i doveo do najvećih modnih klijenata i na naslovne strane prestižnih časopisa. Smrt “druge majke” je Đini teško pala i ona u lijekovima traži bijeg od stvarnosti. Našla ga je u heroinu; a sama je ubrzo postala potpuno druga osoba od one s početka karijere. Kasnila je na snimanja, znala je zaspati tokom fotografisanja, a krajem 1981. godine ni njen izgled više nije bio isti.

Odlučna u želji da vrati stari sjaj, odlazi na rehabilitaciju, ali nakon toga je rijetko ko želio da je angažuje.

U karijeri sam sreo tri modela od kojih mi je zastao dah. Đija je bila posljednja!“, istakao je Frančesko Skavulo (Francesco Scavullo), tada vodeći fotograf Cosmopolitana i jedan od tih rijetkih. Bila je to njena posljednja naslovnica.

Izvor: theapricity.com

Godine 1986. je uslijedio novi udarac. Đija se vraća u rodnu Filadefiju, upisuje kurs fotografije i počinje da vodi mirniji život. Ipak, pod pretpostavkom da ima upalu pluća, majka je odvodi u bolnicu, gdje su ljekari ubrzo shvatili da je ipak riječ o sidi, bolesti o kojoj se tada malo znalo. Đija Karanđi je bila prva žena kojoj je dijagnostikovan AIDS u Americi, a vjeruje se da je HIV virusom zaražena iglom kojom je ubrizgavala heroin.

Preminula je 18. novembra 1986. godine, u 26-oj godini.

Njen život je poslužio kao inspiracija za biografski film “Gia”, snimljen 1998. godine, u kojem se u galvnoj ulozi našla Anđelina Džoli (Angelina Jolie). Takođe, Stiven Frid (Stephen Fried) je 1993. godine napisao biografiju “Thing of Beauty”, dok je deceniju kasnije, na pristanak njene porodice, urađen dokumentarac “The Self-Destruction of Gia”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije