Radoznala Lola

Žene sve češće odlučuju da zamrznu jajne ćelije – zbog muškaraca

Žene koje bi htjele u budućnosti postati majke, a nemaju odgovarajućeg partnera, odlučuju pohraniti jajne stanice.

Redakcija

Izvor: 100posto.hr

Foto: Natali_Mis / Shutterstock.com

Žene se odlučuju na zamrzavanje jajašaca zbog “nedostatka stabilnih partnera” pokazali su rezultati novog istraživanja.

Iako se do sada govorilo da se na takav korak žene odlučuju jer su karijeru i školovanje stavile na prvo mjesto, ispred zasnivanja obitelji, istina je ipak u tome da žele sigurnu i stabilnu vezu. I zbog toga zamrzavaju jajašca, jer se u budućnosti žele ostvariti kao majke, a primarna motivacija im je nedostatak odgovornog partnera.

Tim antropologa sa sveučilišta Yale proveli su istraživanje, a rezultate su predstavili Europskom društvu za reprodukciju i embriologiju, izvorno piše The Independent.

“U medicinskoj literaturi i medijskim izvješćima o zamrzavanju jajnih stanica obično se sugerira kako se tom metodom služi da bi se odgodilo rađanje među ženama koje ganjaju školovanje i karijeru. Naše istraživanje sugerira da je primarna motivacija za takvo nešto nedostatak stabilnog partnera”, kazala je dr. Marcia Inhorn, glavna autorica.

Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Inhorn i njezin tim prikupili su podatke iz intervjua sa 150 žena koje su odabrale pohraniti jajne stanice zbog društvenih razloga, za razliku od onih koje nemaju drugih zdravstvenih mogućnosti začeća. Intervjuirali su žene iz SAD i Izraela.

Čak 85 posto žena koje su posjetile klinike nisu bile u romantičnim vezama, u tom trenutku, a preostalih 15 posto su imale nestabilne partnere koji ili nisu željeli djecu ili su održavali paralelne veze s više ljudi. Kada su znanstvenici analizirali njihove odgovore o motivaciji za zamrzavanje jajašaca pokazalo se da je karijera bila najmanje korišten odgovor.

“Većina žena je već ostvarila i završila svoju edukaciju i ciljeve u karijeri, ali pred kraj svojih tridesetih nisu pronašle dugotrajnu vezu sa stabilnim partnerom. Zato su posegnule za opcijom zamrzavanja jajašaca”, objasnila je Inhorn.

Što su mlađe kada zamrznu jajne stanice, to je veća vjerojatnost da će začeti, većina stručnjaka predlaže da potencijalne pacijentice tretman naprave prije 35. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije