Hrabra Lola

NASA priprema ovu djevojku da postane prva osoba na Marsu

Ljudi su fascinirani svemirom još od davnina, a naročito od trenutka kada je putovanje u svemir postalo moguće.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: boredpanda.com

Foto: Boredpanda.com

Sa filmovima poput “Ratovi zvijezda” (“Star Wars”) i “Zvjezdane staze” (“Star Trek”) na vrhuncu slave i uz globalnu reakciju na lansiranje SpaceX rakete Elona Maska (Elon Musk), interes za kolonizacijom ostalih planeta u Sunčevom sistemu nikada nije bio veći.

Ali dok neki od nas samo sanjaju o putovanju u svemir, jedna djevojka radi na tome da to postane njena stvarnost.

Alisa Karson (Alyssa Carson) ima 17 godina i dolazi iz Baton Ruža u Luizijani, a NASA je obučava da postane astronaut. Njen san je da postane prva osoba na Marsu, a to planira da postigne učestvovanjem na prvoj misiji kojom će poslati ljude na Mars, a koja će biti realizovana 2033. godine.

Shallow Water Egress Training blindfolded. Day 1 a success

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

Čini se da ova djevojka ima sve što je potrebno da to i ostvari. Ona je bila prva osoba koja je završila NASA Passport Program boraveći u svih 14 centara za posjetioce. Osim toga, ona je najmlađa osoba koja je primljena i diplomirala naprednu Possum akademiju, čime je zvanično postala kvalifilovana da ide u svemir. Osim što je pripravnik astronaut, ona i sve svoje školske predmete sluša na četiri jezika (engleski, kineski, francuski i španski).

“Najveći izazov je vrijeme i kako stići sve u tako mladoj dobi, a uz to i pohađati školu. Nastaviti trenirati će vjerovatno takođe predstavljati izazov, ali za sada mi ide odlično”, rekla je Alisa za Bored Panda.

Ako ovo sve nije dovoljno, Alisa se bavi i govorništvom te se nada da će skrenuti pažnju na istraživanje svemira, kao i ohrabriti mnoge da rade na ostvarenju svojih snova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije