Hrabra Lola

Ublažena kazna sudanskoj tinejdžerki koja je ubila muža silovatelja!

Borci za ljudska prava traže potpuno ukidanje kazne za 19-godišnju Nouru Hussein u Sudanu, zemlji u kojoj je silovanje tokom braka još uvijek legalno.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: The Independent

Foto: aplus.com

Tinejdžerki koja je ubila svog muža kada ju je pokušao silovati kazna je promijenjena na sudu u Sudanu u, po riječima njenog advokata, velikoj pobjedi za ženska prava u ovoj konzervativnoj zemlji. Nouru Hussein je islamski sud osudio na smrtnu kaznu vješanjem, nakon što je na nožem usmrtila svog rođaka za kojeg se morala udati nakon što ju je otac na to prisilio.

Apelacioni sud smanjio je njenu kaznu na pet godina zatvora umjesto toga, kao i na novčanu kaznu od 337.500 sudanskih funti.

Noura Hussein tvrdi da je obećana Abdulrahmanu Mohamedu Hammadu, kada je imala 16 godina, ali da je pobjegla kod drugih rođaka kako bi izbjegla brak. Vratila se porodici u Kartum 2017. godine, nakon što su joj rekli da su otkazali dogovor za brak da bi nakon toga ipak bila prisiljena na udaju.

Izvor: bigworldtale.com

Tinejdžerka tvrdi da su je nakon što više puta nije pristala na sex sa mužem njegova dva brata uhvatila i držala za ruke i noge kako bi je muž mogao silovati. Narednog dana, kada je suočena sa sličnim scenarijem, ubola ga je nožem u samoodbrani. Nakon toga ju je otac predao policiji.

Proglašena je krivom za ubistvo sa predumišljajem u slučaju koji je prouzrokovao bijes internacionalne zajednice.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” lansirala je kampanju pod nazivom “Pravda za Nouru” kako bi privukla pažnju na sudanske zakone koji diskriminišu djevojčice i žene te ih čine ranjivim, što dovodi do dječijih brakova i nasilja u porodici.

U Sudanu se i dječaci i djevojčice mogu vjenčati u uzrastu od 10 godina, a ne postoje kazne koje bi iskorijenila silovanje u braku.

“Amnesty International” pozdravlja promjenu kazne za ovu djevojku, ali predstavnici organizacije smatraju da predsjednik Omar al Bashir treba sada da joj dodjeli potpunu slobodu kako bi taj slučaj postao katalizator za buduće promjene u zakonu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije