Hrabra LolaNaslovna vijest

PRVA LOLA koja je osvojila zlato u trci na 100 metara, ona koja se vratila iz mrtvih po još jednu medalju

Amerikanka Elizabet – Beti Robinson (Elizabeth – Betty Robinson) je bila prva sprinterka koja je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama.

Piše: Ana Tomić

Foto: chicagotribune.com

Ipak, njeni karijera i život su mnogo više od jedne zlatne medalje. I nose mnogo žrtve, ali i inspiraciju za sva vremena.

Ako išta, Beti Robinson je ostala upamćena po nevjerovatnoj volji. Ova olimpijska šampionka je sa svega 16 godina učestvovala na Olimijadi u Amsterdamu. Te 1928. godine, tek tridesetak godina od početka modernih igara, u Amsterdamu je ženama po prvi bilo dozvoljeno da učestvuju. One su se takmičile u samo pet disciplina.

Iako je u nogama imala svega tri trke, to Beti nije spriječilo da postane najbrža sprinterka na 100 metara i da za 12,2 sekunde Americi donese zlato, oborivši svjetski rekord. Ona je ujedno i prva žena koja je pobijedila u ovoj dionici. Takođe, uspješna je bila i u štafetnom nadmetanju, gdje njena zemlja osvaja srebro.

Betty Robinson! Sadece 16 yaşındayken 1928 Amsterdam olimpiyatlarında dünyanın en hızlı kadınıydı. 100 metrede altın madalya kazanan ilk kadın oldu. Üç yıl sonra uçak kazası geçirdi. Cesedini enkaz arasında bulduklarında Robinson'ın öldüğü düşünülerek morga götürüldü. Morg görevlisi onu canlı buldu. Hastaneye kaldırıldı ve doktorlar parçalanmış bir bacak yüzünden bir daha asla yarışamayacağını söyledi. Robinson bu duruma karşı çıkmıştı. En azından vazgeçmenin faydasız olacağını düşünüyordu. Robinson dizlerini yeterince bükememesine rağmen 4×100 metrede yarıştı ve ikinci altın madalyasını kazandı. Robinson bugüne kadar olimpiyat tarihinin en genç 100 metre şampiyonudur. 1999 yılında 87 yaşında vefat etti.

Gepostet von Bedenegitimi.gen.tr am Freitag, 25. August 2017

 

Njen talenat je uvidio nastavnik biologije koji joj je predavao, a nakon što je ostao zapanjen brzinom kojom je trčala za vozom. I bio je u pravu, jer je Beti već u drugoj trci u karijeri izjednačila vrijeme sa svjetskim rekordom.

Ovi uspjesi su bili dovoljan pokazatelj da se ovoj mladoj atletičarki smiješi uspješna karijera. Međutim, život je htio drugačije – Beti je 1931. godine doživjela avionsku nesreću, u kojoj je teško povrijeđena. Čovjek koji je pronašao je vjerovao da je mrtva, jer nije davala znakove života, pa ju je u gepeku svog automobila odvezao u mrtvačnicu.

Proglašena je mrtvom, ali je u posljednji čas ustanovljeno da je živa. Bila je u komi sedam mjeseci, probudila se. Ali onda je uslijedio veliki šok za nju, jer su joj ljekari rekli da više neće moći da hoda. Beti se s tim nije mirila i bila je odlučna da promijeni te prognoze.

Najozbiljnija povreda je bio teški prelom noge, zbog kojeg nije mogla da je savija u koljenu. Šest mjeseci je provela u invalidskim kolicima i još nekoliko na štakama. Dvije godine su joj bile potrebne da ponovo počne da hoda normalno.

Oglušila se o savjete ljekara i ponovo počela da trenira.

Izvor: jitariustudio.com

Međutim, povreda noge ju je sprečavala da nastavi da se takmiči u trkama na 100 metara, zbog nemogućnosti da stane u početnu poziciju. Ona je svakako željela da učestvuje, a onda je shvatila da joj u trci sa štafetama, ako ne nastupa prva, nije potebno savijanje, već može da krene iz stojećeg stava.

Kao članica američke štafete, učestvovala je na Olimpijadi u Berlinu, 1936. godine. Trčala je posljednja, do te izmjene su Nijemice bile u prednosti, ali im je u neizvesnoj završnici ispala štafetna palica, i to pred Adolfom Hitlerom, i Beti je prva prošla kroz cilj.

To je bilo njeno posljednja aktivna trka, a svoj doprinos svijetu sporta je nastavila kao sudija, trener i motivacioni govornik, ukazujući na podjednako važan i zahtjevan položaj žena u sportu.

Beti Robinson je, usljed karcinoma i Alchajmerove bolesti, umrla 1999. godine, u 88 godini.

U prethodnom tekstu o PRVIM LOLAMA, ženama koje su prokrčile put nama ostalima u nekoj od sfera, odnosno oblasti, bilo da je riječ o nauci, politici, umjetnosti, kulturi, sportu ili društvenom djelovanju, pisale smo o Neli Blaj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije