Praktična Lola

Mama, hoću i ja da budem kao Kylie!

Ovih dana naveliko se priča o novoj mega uspešnoj mladoj ženi, zvezdi, milionerki, koja u svojih 20 godina ima takav biznis da o njoj piše i Forbes. Još jedna bajka o uspehu koji nastao, ovaj put verovatno u kuhinji, ne u garaži ili nošenjem gajbica.

Redakcija

Izvor: Leca Shargarepica - lecashargarepica.com

Foto: Ekaterina Jurkova / Shutterstock.com

Dame i gospodo, predstavljam vam Kylie Jenner – klinku, majku, preduzetnicu i pre svega – reality zvezdu!

Mnogi „stručnjaci“, časopisi i mediji u poslednjih nekoliko dana sa oduševljenjem pričaju o neverovatno uspešnom biznisu ove devojke, koji je porastao preko noći i to samo na Instagram-u, gde je Insragram možda i najzaslužniji za njen uspeh i bogatsvo koje se meri u milionima, skoro pa milijardama.

I ovde dolazimo do momenta koji je mene zabrinuo, i kao sociologa i kao marketara i kao roditelja.

Foto: Tinseltown / Shutterstock.com

Naime, govoreći o uspehu Kylie Jenner samo iz ugla samostalne preduzetnice je više nego licemerno i tabloidski. Priča o njenom bogatsvu koje je stekla prodavajući svoj kozmetički proizvod, isključivo kroz Instagram, je laički i daleko od stručnog. Varijanta da se sve dešava za tili čas je lažna.

Iza iste te Kylie stoji višedecenijska marketinška mehanizacija i izuzetna poslovna podloga. U samo nekoliko činjenica koje idu u prilog tome da se bogatstva ne dešavaju preko noći, vidimo i da bez televizije taj uspeh ne bi bio moguć. A evo svih prednosti, preduslova i dugogodišnjeg rada koji je doveo do svih gore pomenutih miliona:

– Kylie je dete američkog olimpijca koji je osvajao medalje i majke koja je bila udata za jednog od najvećih američkih advokata 20. veka (Kardašijan je bio jedan od prijatelja i advokata O.J. Simpsona).

– Kylie se na televiziji pojavljivala preko 10 godina, širom celog sveta u seriji „Keeping up with the Kardashians“ (ogromna vojska potrošača i utrnulih konzumenata reality-ja). Inače, izuzetan naziv emisije gledano sa marketinške strane. Iako se sve dešavalo u kući Jenner, Kardashian je mnogo poznatije prezime u Americi zbog O.J. Simpson skandala, odnosno ubistva i prenošenja suđenja na TV u koje je svakodnevno bio uključen i advokat Kardashian.

– Amerika je ogromno tržište, sa engleskim govornim područjem.

– Emisija se emitovala širom sveta – Svi su unapred znali ko je Kylie.

– Marketinška mašinerija koja stoji iza celog Kardashian projekta je izuzetna (majka preduzetnica, mastermind izuzetno osmišljenog reality-ja u kome smo sve imali: i borbu i ljubav, i biznis i skandale, tinejdžerke, brakove, decu, LGBT, putovanja, a sve pod velom glamura, jet set-a i izuzetno bogatog života).

– Finansijska podloga koja se i pre Kylie-nog pokretanja biznisa broji milionima.

– Najmlađe dete koje se „bori za svoje mesto pod suncem, svoje ja, za ljubav i ostalim mladalačkim mukama, i time stvara sve veću armiju vernih tinejdž pratilaca (izuzetna potrošačka grupa).

Foto: Tinseltown / Shutterstock.com

I kada skupite sve te preduslove, tj. televiziju, medijsku pompu, dobar marketing, jeftinu zabavu i naravno, milione, dobijete gomilu devojčica koje bi volele isto: da budu deo tog pogrešnog sistema u kome se sve dešava preko noći, bez mnogo napora i obrazovanja, prepuno skandala i glamura, na društvenim mrežama i u reality emisija.

Platforma na kojoj današnja deca odrastaju postavila je pogrešne standarde i vrednovanje nagona, plitkih i površinskih instant potreba, koje te na isti takav način i ispune – plitko, površinski i kratkotrajno. Deci taj uspeh izgleda kao da je došao preko noći, da mogu sa 20 da budu milijarder, imaju decu, putuju svetom, bez mnogo muke. Tu dolazimo do problema gomile devojčica koje potom izrastaju u nezadovoljne, nesnađene osobe, koje su izgorele u žarkoj želji za jednostavnim uspehom, brzinskim bogaćenjem i nemogućstvom da 24/7 izgledaju kao sa naslovnice. Jasno vam je da to potom stvara različite posledice, depresije i tih posledica bivamo, kao društvo, sve svesniji.

Iza te mlade (sada već i majke) Kyle ne stoji ideja donesena na prečac, niti samo jedna društvena mreža. Stoji celokupna višedecenijska mašinerija, koju su Amerikanci, a i mama Kardashian savladali do tančina.

Svima koji su poverovali u ovu bajku o laganoj zaradi, bez imalo muke, želim srećno sređivanje garaže i pretvaranje u Apple, kao i kuhinje u Chanel.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije