Praktična Lola

Deci su za imunitet potrebni mikrobi, a ne antibiotici

To što danas imamo sve više alergija, gojaznosti i upalnih bolesti creva, čak i autizma, upravo je posledica preterane higijene.

Redakcija

Izvor: Jovana Papan - Detinjarije.com

Foto: vvvita / Shutterstock.com

Da, važno je prati ruke. Tokom sezone gripa još važnije. Ali danas stvarno preterujemo, upozoravaju naučnici.

Uništavanje mikroba na rukama antibakterijskim sapunima i preterana upotreba antibiotika imaju izuzetno loše dejstvo na imunitet naše dece, kaže mikrobiolog Mari-Kler Arijeta, koautorka knjige “Neka jedu zemlju: Kako sačuvati decu u suviše čistom svetu” (Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World).

Zašto previše higijene ugrožava zdravlje dece? Jer doprinosi razvoju hroničnih bolesti, od alergija do gojaznosti, kažu Arijeta i njen koautor, mikrobiolog Bret Finlej sa Univerziteta Kalgari.

“Nova istraživanja pokazuju da zajednica mikroba u našim crevima koja se formira u ranom detinjstvu određuje naše zdravlje tokom čitavog života,” kaže Arijeta. “Kada se rodimo, mi nemamo mikrobe i naš imuni sistem je nerazvijen. Imunitet počinje da se razvija tek kada se pojave mikrobi koji ga probude. Bez njih, ne bismo mogli da se borimo protiv infekcija.”

Foto: Purino / Shutterstock.com

Mikrobi su toliko važni i zato što stvaraju molekule i supstance koje stupaju u interakciju sa ćelijama crevnog zida ali i sa ćelijama imunog sistema koje se nalaze sa druge strane ćelijskog zida i bukvalno ih treniraju. Tako naš imunitet dobija informacije pomoću kojih uči. Zatim obučene ćelije imunog sistema odlaze u druge delove tela.

“To što danas imamo sve više alergija, gojaznosti i upalnih bolesti creva, čak i autizma, upravo je posledica preterane higijene. Geni jesu važni, ali geni se nemenjaju tako brzo. Istraživanja iznova i iznova pokazuju da smanjeno izlaganje mikrobima u ranom detinjstvu izaziva ove bolesti,” objašnjava Arijeta.

Kako roditelji treba da se ponašaju da bi omogućili da se detetov imunitet razvije kako treba? Stručnjaci preporučuju da nabave psa i da ne čiste sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme, recimo, smanjuje se kada roditelji bebinu lažu čiste u sopstvenim ustima. Pranje ruku treba da bude navika koja se praktikuje pre jela i nakon odlaska u toalet. Ne i posle igranja u dvorištu – uklanjanje zemlje sa dečijih ručica neće im sačuvati, već ugroziti zdravlje, upozorava dr Arijeta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije