Praktična Lola

Kada deci morate reći „NE“?

Roditelji svojoj deci često govore „ne“. Često se radi o refleksu, instinktu. Međutim, na decu reč „ne“ često nema dugotrajan uticaj, piše The Independent. .

Redakcija

Izvor: Detinjarije.com

Foto: Pixabay.com

Prema psihološkinji Lauri Markham, autorki knjige „Miroljubiv roditelj, srećna deca“ („Peaceful Parent, Happy Kids“) i osnivači internet stranice Aha! Parenting, kada deci kažete „ne“, terate ih da razmišljaju unutar zadatih okvira.

„Deca se tada gase“, kaže Markham. „Osećaju da se njihova inicijativa guši.“

„Kao roditelji, nastojim svojem sinu reći „da“ što je više moguće. Čak i kada moram reći „ne“ potrudim se nekako ga podstaći. No, reći „ne“ takođe je jako važno“, pojašnjava Markham te dodaje da je potrebno deci postaviti granice kako bi se emotivno, fizički i psihički razvili. „Ako nikada ne kažete deci „ne“, to će ih unazaditi kada se radi o suočavanju s pravim svetom.“

Markham je međutim izdvojila devet situacija u kojima roditelji svojoj deci obavezno moraju reći „ne“.

1. Kada se nalazite na parkingu ili u saobraćaju

Izvor: Pixabay.com

Deca su preniska da bi ih se videlo iz automobila. „Vrlo lako mogu nastradati“, kaže Markham. „Tu nema mesta za šalu.“

Morate reći deci da vas drže za ruku kada su na parkiralištu i u saobraćaju te da oko toga nema rasprave. Kada im dajete uputstva, morate biti transparentni, ali i saosećajni. „Ne smeš trčati po parkiralištu. Moraš stalno biti uz mene. Možeš umreti. Tako morate pristupiti situaciji“, kaže Markham.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije