Radoznala Lola

U rodnom gradu prve dame sav posao vrti se oko Melanije

Melanija torta. Melanija krema. Melanija vino. Melanija čaj. Melanija papuče. Melanija salama.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: nytimes.com

Foto: Laura Boushnak / The New York Times

Malo je proizvoda koje poduzetni stanovnici malog ruralnog mjesta Sevnica u Sloveniji gdje je Melanija Tramp provela mladost nisu izbrendirali u čast prve dame Sjedinjenih Američkih Država.

Ograničena autorska prava znače da većina proizvoda samo aludira na njen identitet: vino se tako zove „Prva dama”, a papuče (koje su srebrne boje i sa mekanim pufnom koja podsjeća na zečji rep) zovu se „Bijela kuća”.

Ako se stave na stranu pravne zavrzlame gospođa Tramp učinila je mnogo toga za imidž Sevnice, grada koji broji oko 5 000 stanovnika i nalazi se u šumovitoj dolini pored rijeke nekih 90 minuta autom od glavnog grada Slovenije Ljubljane.

Foto: Laura Boushnak/ The New York Times

Jedini hotel koji se nalazi u ovom gradiću ponovo je otvoren početkom godine. Broj turista koji posjećuju grad povećan je za 15 posto u odnosu na prethodne godine, a to je svakako potpomognuto turističkim turama inspirisanim Melanijom. Broj posjetilaca rastao je tokom prethodne tri godine od kada je muž gospođe Tramp, mogul iz svijeta nekretnina i zvijezda reality televizije, postao jedan od glavnih kandidata za predsjedničku poziciju.

„Nakon Melanije stvari su se stvarno promijenile”, potvrdio je Srećko Ocvirk, gradonačelnik grada. „Sada imamo turiste iz cijelog svijeta”.

U Kopitarni, tvornici cipela koja pravi papuče inspirisane Melanijom, radnici su pohvalili to što je gospođa Tramp stavila Sloveniju na mapu svijeta. „Mnogi ljudi su do sada”, rekla je menadžerka za eksport Marija Balinc: „mislili da se naša zemlja zove Slovačka”.

Foto: Laura Boushnak/ The New York Times

Ako istražite malo više saznaćete da se ovaj moment slave pomalo izlizao, čak i za ljude poput Lidije Ogorevc, lokalnog turističkog vodiča koja povremeno vodi turiste na turu oko Melanijinog rodnog grada po cijeni od oko 35 dolara po osobi.

„Da, to je Melanijino vino”, rekla je gospođa Ogorevc na nedavnoj turi dok je prolazila pored boce „Prve dame” koja se prodaju u gradskom dvorcu iz 12. Vijeka.

Ovih dana gospođa Ogorevc ne krije indiferentnost prema svoj gunguli koja je nastala oko Melanije. „Za mene, te stvari stvarno nisu bitne”, tvrdi gospođa Ogorevca koju očito ne potresa previše kako će to zvučati na jednoj turi posvećenoj upravo Melaniji. „Sevnica ima da pokaže mnogo toga više od ove priče”.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije