najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Kako da napravite potpuno savršenu sarmu?

Nije bitno da li je u pitanju slava, sahrana, svadba, rođendan, Božić, Vaskrs, „zalivanje“ novog auta, godišnjica braka, proslava Nove godine, otkaz, rođenje – ona je uvijek tu.

Redakcija

Piše: Bojana Đerić Petrović

Foto: Nada54 / Shutterstock.com

Provlači se kroz sve naše suze i smijeh, nit koja je sigurno utkana u naše genetsko nasljeđe. Ona je gradivna jedinica, osnovna ćelija svake trpeze. Predstavlja najuzvišeniji oblik simbioze flore i faune, miri mesoždere i vegetarijance, a može se konzumirati iz plitkih, ali i dubokih tanjira, čorbasta ili „na gusto“, viljuškom ili kašikom – pitanje je stila.

Otkad znam za sebe, u mojoj kući se sprema gotovo ritualno. Sa trpezarijskog stola se mora skloniti sve i stvoriti apotekarska atmosfera. Iznose se svi sastojci, sitno sjeckaju, kako bi se sve stopilo u homogenu masu, ali nikako grudvastu(!), i kada se ogoli od kupusa (bez osuda, tako je pojedini jedu) trebalo bi blago da se opusti i popusti. Nož, ili štogod od escajga, kroz nju mora prolaziti „glat“, kao kroz puter. Kupus prosto mora da se preda, i ni u jednom trenutku se ne smije otimati. Ako vidite gosta kako silom ide na kupus i pravi škripu na tanjiru, to prosto nije to.

Pa, da krenemo u ovu avanturu što Sarmom se zove.

Od sastojaka vam je potrebno:

Izvor: Natallya Naumava / Shutterstock.com

 • Pola kilograma junetine (mljevene),
 • Pola kilograma svinjetine (mljevene),
 • 2 srednje glavice crnog luka,
 • Manja glavica bijelog luka,
 • Jedno jaje,
 • 100-150 grama su’ovine (slanina, suvo meso, bilo šta da zamiriše),
 • Vegeta,
 • So,
 • Biber,
 • Crvena slatka paprika,
 • Paradajz sos,
 • 200gr riže (jedna petina gramaže mesa),
 • Suva rebarca,
 • I naravno kupus (Listove birajte po nahođenju, ali neka budu slične veličine da se podjednako skuvaju. I napravite taj težak odabir, odlučite da li želite male sarme, ili sarme kapitalke).

Pošto ste komšu Simu, lokalnog mesara zamolili da prvo očisti mašinu za mljevenje mesa, i na vaše oči izmelje baš ta dva komada mesa u koja ste uprli prstom, uputite se kući, zavežite kecelju i maramu, operite ruke do lakata i sve iznesite pred sebe.

Slaninicu/suvo meso i lukove isijecite sitno, sitno, (sitno!) i dobro umiješajte sa mesom i rižom. Dodajte vegetu, so, biber, crvenu slatku papriku, jaje i paradajz sosa eto toliko kao da ste greškom usuli. Što se tiče kupusa, on je posebna priča. Svi znamo da za dobar kiseli kupus treba ljuta zima i mnogo soli. Pošto može usoliti sarmu više nego što je to potrebno, procijenite i po mogućnosti ga isperite, i pažljivo sa ovim začinom (a imamo i suhomesnate proizvode koji su takođe slani).

Sa starijih, spoljnih listova odstranite onaj tvrdi dio kako bi se liska mogla lijepo savijati i motanje može da počne. Svako selo, drugi običaj i stil motanja sarme, pa o ukusima sada nećemo.

Izvor: Freeskyline / Shutterstock.com

U veliku, najveću, šerpu ili lonac stavite zeru ulja, kože od slanine okrenute bijelim dijelom na dole (ukoliko ih imate) te poredajte one pocijepane, neugledne ali ukusne listove (a, biće ih). Sarmu nemojte savijati prejako jer će kuvanjem riža bubriti a listovi pucati, ali nemojte ni preslabo kako se ne bi odmotale. Ta tanana granica je više umjetnost nego gastronomija. Redajte sarme, ali takođe ne preblizu jedna druge, a svaki/svaki drugi sloj počastite sa komadom suvih rebara.

Zalijte je zaprškom (ulje, brašno, paradajz sos i voda), ušuškajte preostalim listovima, pokrijte tanjirićem kako sarmice ne bi plivale, stavite je naveče na jedinicu i zaboravite do sutra ujutru. Ukućane zamolite za strpljenje jer će se miris kuvanog kiselog kupusa uvući u sve prostorije i podsjetite ih da će za nekih 12 sati na nepcima osjetiti mali dodir raja.

Moja je majka sutradan ujutru uvijek spremala i dan danas sprema domaću proju, koja bude topla taman kad i sarma završi sa kuvanjem. I, vjerujte, za jedno jesenje ili zimsko nedeljno jutro dok je napolju hladno i kišno, ne treba vam ništa više. A, godi i ljeti uz dodatak satrice ili dobrog komada domaćeg sira.

Prijatno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije