najnovijeZabavna Lola

Šta mislite, za koliko je prodata usna harmonika Boba Dilana?

Prodaja instrumenata na aukcijama po basnoslovnim cijenama, poput Kleptonove gitare koja je koštala gotovo 800 hiljada dolara ili Vernonove flaute čija je cijena dosegla 414 hiljada dolara, postala je svakodnevnica.

Redakcija

Izvor: Nypost.com

Foto: Doamama / Shutterstock.com

Riječ je o usnoj harmonici koju je Bob Dilan (Bob Dylan) koristio 1961. godine, a koju je vatreni obožavalac kupio za nevjerovatnih 13.750 dolara.

Naplaćena kao ”apsolutno izuzetan komad popularne muzičke istorije” usna harmonika marke Hohner ”Marine Band” potiče iz perioda kada ovaj legendarni muzičar nije bio poznat. Sama ”Marine Band” usna harmonika je arhetipska bluz harmonika, koja nije promijenila svoj izgled od  patentiranja 1896. godine.

Izvor: Heritage Auctions

Dilan se 1961. godine, sa svojih 19 godina, preselio iz Minesote u Njujork, gdje je često boravio kod Meka Mekenzija (Mac McKenzie) i njegove supruge Eve, prijatelja Dilanovog idola Vudija Gatrija (Woody Guthrie).  Vudi je svoj set ostavio kod njih kada se iselio iz njihove kuće, iste godine.

Harmonika je korištena na prvoj Dilanovoj plaćenoj svirci, 11. aprila 1961. godine, gdje je svirao kao prateći bend bluz legendi Džonu Li Hukeru (John Lee Hooker), a odatle, vjerovatno, potiče toliko vrednovanje ovog instrumenta.

Pored usne harmonike i držača, u setu se nalazi možda i najvrijednija stvar, a to je poruka pisana Dilanovom rukom, koja glasi: ”Ovo je za tebe. Malo su istrošeni, ali ipak dobri. Bob.”

Dilanova harmonika je bila dio aukcije posvećene zabavi i muzici, zajedno sa Princovom ”Biblijom putovanja”, Hendriksovim nakitom i Tom Petijevim ( Tom Petty) Gibsonom SG iz 1965. godine. Zanimljivo je i to da je Peti svirao SG tokom njegove turneje sa Dilanom 1986. godine .

Aukcijska kuća je navela da je prodavac bio dugogodišnji rokenrol kolekcionar.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije