najnovijeZabavna Lola

Znate li da je kraljica Elizabeta praktično SIROMAŠNA?

Zahvaljujući seriji „The Crown”, školi bontona „Debretts” i činjenici da Fergie ima sklonost da malo previše priča nakon nekoliko čašica znamo mnogo toga o britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: nypost.com

Foto: Shaun Jeffers / Shutterstock.com

Zahvaljujući seriji „The Crown”, školi bontona „Debretts” i činjenici da Fergie ima sklonost da malo previše priča nakon nekoliko čašica znamo mnogo toga o britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj. Znamo tako da voli džin martini, „Racing post” trke i držanje žitarica u Tupperware posudicama. Jedna stvar se pak rijetko spominje kada su vijesti o porodici Windsor u pitanju a to je da ona u stvari nije toliko bogata kada su u pitanju njeni regalni prihodi.

Novine „The Sunday Times” objavile su da je u 2018. godini kraljica „teška” oko 480 miliona dolara što nije nimalo zanemarivo. Ipak treba uzeti u obzir da ona ima četvero odrasle djece koja nemaju prave poslove za koje su plaćeni kao i mnogo unučadi (i praunučadi) a svima njima su potrebni novi fascinatori, konji za polo utrke i skijanje u Verbieru, Švicarskoj. Ipak, za razliku od drugih monarha iz cijelog svijeta, Liz je poprilično siromašna. Ona čak ne spada ni u listu 10 najbogatijih članova kraljevske porodice na svijetu zato što se njihova bogatstva broje u milijardama, a ne milionima.

Foto: nypost.co

Kralj Tajlanda Maha Vajiralongkorn u svojoj kasi tako ima nevjerovatnih 29 milijardi dolara (on je istovremeno jedini kralj koji se pojavljuje u javnosti u crop top-ovima i sa lažnim tetovažama, koji je svoju pudlicu postavio za nadzornika vazdušnih snaga i oženio se sa stjuardesom).

Sultanu od Bruneja pripada drugo mjesto sa bogatstvom od 22 milijarde dolara dok treće mjesto zauzima kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud koji na svom bankovnom računu ima 17 milijardi dolara.

Foto: Shaun Jeffers / Shutterstock.com

Najbogatiji evropski monarsi su princ Hans-Adam II od Lihtenštajna koji je uspio uštediti 5 milijardi dolara (vjerovatno zahvaljujući činjenici da posjeduje banku) dok je vojvoda Henri od Luksemburga na osmom mjestu zahvaljujući svom bogatsvu od 4 milijarde dolara. Listu deset najbogatijih monarha zaokružuje princ Albert od Monaka koji posjeduje bogatstvo od 960 miliona dolara.

To sve ipak ne znači da se treba pokretati kampanja za prikupljanje novčanih sredstava za kraljicu budući da ona godišnje dobija oko 126 miliona dolara od britanske vlade (bez poreza) za održavanje njenjih raznih dvoraca i palata te za plate za oko 420 njenih zaposlenih.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije