najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Ova modna blogerka podstiče moderno ropstvo!

Sondos al-Katan (Sondos al-Qattan), beauty blogerka i influenserka iz Kuvajta, svojim je komentarima o pravima filipinskih radnika izazvala bijes široke javnosti.

Redakcija

Izvor: BoredPanda

Foto: Boredpanda.com

U njenom Instagram videu, koji je naknadno izbrisan, zgroženo je negodovala povodom novog zakona koji dozvoljava svim filipinskim radnicima, pa i njenim „slugama“, uzimanje jednog slobodnog dana u sedmici (da, čak cijelog dana!). U svom obraćanju je iznenađeno reagovala i na činjenicu da je radnicima tog dana dozvoljeno i nošenje pasoša.

Izvor: BoredPanda.com

Izvor: BoredPanda.com

Izvor: BoredPanda.com

Izvor: BoredPanda.com

Izvor: BoredPanda.com

Izvor: BoredPanda.com

Kuvajt, kao i mnoge druge zemlje Persijskog zaliva, primjenjuje takozvani „Kafala“ sistem, koji lokalnim poslodavcima daje velik raspon ovlasti nad migrantskim radnicima zaposlenih u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima. Kuvajtska brzo rastuća naftna industrija se u ogromnoj mjeri oslanja na strane radnike, uglavnom one sa Filipina i Bangladeša, koji čine čak dvije trećine kuvajtske populacije od 4,5 miliona stanovnika. 90% kuvajtskih domaćinstava zapošljava stranu poslugu, a zloupotreba i zlostavljanje su široko rasprostranjeni. Pored otuđenja pasoša i plate od strane poslodavaca, radnici ne smiju promijeniti ili napustiti posao bez njihove saglasnosti. S obzirom na slabu, skoro nikakvu, zakonsku i sistemsku podršku za strane radnike, pojedini slučajevi bilježe fizičko i seksualno vrijeđanje, pa čak i ubistvo! Mnogi ovakav sistem porede sa modernim ropstvom, i kao takav, postao je izvor diplomatskih tenzija između Filipina i Kuvajta. Nakon nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva njihovih građana, na Filipinama je došla na snagu izričita zabrana migriranja u Kuvajt u svrhu traženja posla.

Zakon se promijenio nakon smrti Joanna-e Demafelis, filipinske domaćice ubijene u Kuvajtu.

Izvor: Richard Madelo

Al-Katan-in bijesni izliv na društvenim mrežama je aktuelizovao ovaj veliki problem, a mnogi apeluju na brendove sa kojima blogerka radi, da pod hitno prekinu saradnju. Ova influenserka, sa 2,3 miliona pratilaca na Instangramu, ponudila je izvinjenje i pojašnjenje za svoj video, pozivajući ljude da je ne osuđuju.

„Nemojte suditi o osobi bez poznavanja cjelokupne situacije“, ona dodaje. „Samo zato što se ne slažete, ne znači da ste u pravu.“

Nevladina organizacija Migrante International, koja zastupa sve prekomorske filipinske radnike i zastupa njihova prava, oštro poručuje: „Projektujući sebe kao robovlasnika, Sondos je demonstrirala trovanje kompleksom više vrijednosti i lažnim osjećajem superiornosti. Do sada je trebala znati da radnici takođe imaju prava, i da zaslužuju prije svega ljudski tretman od svojih poslodavaca. Umjesto toga, ona se i dalje čvrsto drži starih obrazaca kojima je mjesto u mračnom dobu.“

Izvor: BoredPanda

Sondos je odmah pokušala da se opravda na Instagramu.

Izvor: BoredPanda

Max Factor Arabia, Chelsea Beautique, M Micallef i mnogi drugi poznati brendovi su već raskinuli saradnju sa Sondos, ali ljudi širom svijeta pozivaju i ostale da isto učine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije