najnovijeVauZabavna Lola

Šminka koja nije SAMO šminka! Jeste li čuli za Olivelu?

Ukoliko ste ljubitelj skupocjenih brendova kozmetike, Olivela je brend koji morate istražiti.

Prevela: Sonja Savić

Izvor: Bustle.com

Foto: Olivela / Instagram

Zašto?

Zato što je Olivela skupocjeni brend koji zaradu od svake kupovine proizvoda na njihovoj stranici donira u svrhu edukacije djevojčica.

Brendovi poput Goop, Lipstick Queen i Christian Louboutin su se udružili u pokušaju da učine da njihovi proizvodi budu društveno korisni. Kada kupujete preko Olivele, ne samo da dobijate vrhunski kozmetički proizvod već 20% od svake kupovine donira se u svrhe edukacije djevojčica, a da pri tome vi nemate dodatni trošak. Pet organizacija prima donacije ove internet stranice, a to su CARE, The Malala Fund, VH1 Save the Music, GOOD+ Foundation i Too Young to Wed.

“Ideja Olivele pala mi je na pamet prije gotovo dvije godine kada sam išla u Keniju i Ruandu na proslavu onoga što se tamo zove Malala dan, a radi se o rođendanu Malale Jusufzai (Malala Yousafzai) koja je 2014. godine dobila Nobelovu nagradu” rekla je osnivačica Olivele Stejsi Bojd (Stacey Boyd).

“Putujući sa Malalom upoznala sam djevojčice koje pohađaju improvizovane škole u Dadabu, najvećem izbjegličkom kampu na svijetu, kao i Mahami, još jednom kampu koji je utočište za preko 50 hiljada Burundijanaca, od kojih su najmanje 4 hiljade maloljetnici bez pratnje odraslih. Tada mi je sinulo da možemo koristiti kapital od luksuznih kupovina u korist nečega što će pomoći tolikom broju djece širom svijeta”.

Cilj Olivele jeste da finansira edukaciju putem kupovine proizvoda koje biste svakako kupili negdje drugo. Dok skrolujete stranicom možete vidjeti šta tačno će platiti vaša kupovina. Umjesto da vidite samo cijenu ispod Goop-ove kreme za područje oko očiju, vidjećete i to da njena kupovina omogućava dva dana školovanja za žene koje to ne mogu priuštiti.

Prema internet stranici, samo 2.78 dolara može školovati djevojku na jedan dan, kupiti udžbenik za djevojku u Nigeriji ili školsku torbu nekome u Pakisanu. Kada uzmete u obzir koliko ćete novca izdvojiti za skupocjeni proizvod, ovo stavlja stvari u drugu perspektivu.

Prihodi od kupovine jednog proizvoda obezbjeđuju od jednog dana do gotovo dvije sedmice školovanja. Naravno, začkoljica je u tome što su u ponudi skupocjene marke poput Oribe, Rodial i Sisley Paris. Nude i brendove koji su niže na cjenovnoj listi.

Osim kozmetičkih proizvoda, stranica ima u ponudi i dizajnersku odjeću, kao i luksuzni nakit, a svi dijele istu misiju. Ipak, ovi brendovi su malo skuplji od onih iz svijeta kozmetike.

Dok pravite zalihe proizvoda za njegu kože ili onih za šminkanje, možete pazariti i predmete brendova kao što su Balenciaga, Alice and Olivia i Derek Lam. Kao i kod kozmetičkih proizvoda, 20% svih prihoda dizajnerskih modnih brendova donira se organizacijama za edukaciju djevojčica. Ako ćete uštediti da kupite skupocjeni proizvod, možete učiniti da vaš novac usreći još nekoga.

Olivela takođe na svojoj stranici nudi linkove stranica svih dobrotvornih organizacija sa kojima sarađuje, tako da možete donirati direktno organizaciji ukoliko nemate novca za proizvode iz njihove ponude. Sada kada znate koliko znači donacija od samo 5 dolara, znate i da se svako malo računa.

Pročitaj još

Od iste osobe




Najnovije