Naslovna vijestRadoznala Lola

Emili Bronte: Kako je inspirisala Kejt Buš, Silviju Plat, Lili Kol i mnoge druge

Srećan rođendan, Emili Bronte. Doduše, kasnimo jedan dan, ali to ne umanjuje činjenicu da je Emili Bronte ostavila neizbrisiv trag, a njeni “Orkanski visovi” i dalje utiču na umjetnike širom svijeta.

Redakcija

Izvir: BBC na srpskom / B92

Foto: lh3.ggpht.com

Autorka je rođena 30. jula 1818. godine u Torntonu, blizu Bradforda. Umrla je sa 30 godina i napisala samo jedan roman. Taj roman je bio “Orkanski visovi”.

Kuća u kojoj je Emili rođena je sada kafić u kojem se služe sendviči sa salamom i mocarelom. Njene književne sestre Šarlota i Ana i brat Branvel su rođeni u istoj kući, ali kafić je prosto nazvan “Emili”.

Dvesta godina kasnije, roman Orkanski visovi i dalje ima veliki uticaj na mnoge čitaoce – sa radom koji nastavlja da inspiriše ostale umetnike. Evo kako se sve njeno prisustvo oseća u onome što čitamo, gledamo i slušamo.

Kejt Buš

Izvor: John Carder Bush / the-pool.com

Najpoznatiji omaž dolazi iz same pesme Kejt Buš “Orkanski visovi” (Wuthering Heights) iz 1978. godine. Uhvativši proganjajuću romansu knjige, Kejt Buš je imala samo 19 godina kada se probila sa ovom pesmom i dospela na prvo mesto top lista za samo mesec dana. Buš je prvo gledala televizijsku adaptaciju “Orkanskih visova”, a tek kasnije je pročitala roman.

“Film je duboko uticao na mene i shvatila sam da želim da napišem pesmu o toj neverovatnoj mašti”, rekla je.

Možda ju je dodatno zainteresovala činjenica da dele rođendan – na dvestogodišnjicu rođenja Emili Bronte, Kejt Buš je napunila 60 godina. Poznata muzičarka se ranije ovog meseca osvrnula na njihovu povezanost, napisavši pesmu “Emili”, koja je uklesana u kamenu.

Sluškinjina priča

Foto: Markus Wissmann / Shutterstock.com

Kada su je na Twitteru pitali koja knjiga joj je promenila život, Margaret Atvud je odgovorila da su to “Orkanski visovi” koje je pročitala sa 16 godina.

“Kada sam krenula u srednju školu, pročitala sam ‘Gordost i predrasudu’ i ‘Orkanske visove’ i postala, u ono vreme pre rok zvezda, opčinjena likovima gospodina Darsija i Hitklifa”, izjavila je kanadska spisateljica za Telegraph.

Jedan od najpoznatijih romana Margaret Atvud “Sluškinjina priča” je pretvorena u TV seriju i kreator Brus Miler je skoro otkrio da je pravo ime Ofglen zapravo Emili, u čast Bronte.

Lili Kol

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock.com

Glumica, manekenka i aktivistinja je sada i režiserka i snima kratki film o Hitklifu, antiheroju “Orkanskih visova”. Film je moderna interpretacija prvih nekoliko meseci Hitklifovog života, dok je živeo kao siroče na ulicama Liverpula.

Upitana zašto je Bronte toliko uticala na nju, Lili kol je rekla za BBC: “Napisala je knjigu u vreme kada je ženama bilo veoma teško da postanu autorke i budu shvaćene ozbiljno. I činjenica da je izdala knjigu pod pseudonimom me je oduvek intrigirala. Ne znamo puno o njoj, ona je prava misterija. Fascinirana sam njome samo zbog knjige. Zbog toga što ju je ona napisala.”

Lili Kol je angažovana kao “kreativna partnerka” pri proslavi dvestogodišnjice od rođenja Emili Bronte u muzeju u Zapadnom Jorkširu. Njen dolazak je napravio veliku gužvu i pisac Nik Holand je iz protesta napustio Bronte udruženje, nezadovoljan jer je glavna figura proslave njenog rođendana “bila manekenka”.

Silvija Plat (i Ted Hjuz)

Silvija Plat je u pesmi “Orkanski visovi” opisala pustoš sopstvenog uma / Izvor: lithub.com

Silvija Plat je 1961. napisala pesmu “Orkanski visovi”. Za razliku od Kejt Buš, ona nije prepričala originalnu priču, već je koristila slike praznog mraka kako bi prenela stanje pustoši sopstvenog uma. Dve godine kasnije, američka pesnikinja je izvršila samoubistvo u 30. godini života.

Bila je udata za pesnika Teda Hjuza, koji je 1998. godine izdao zbirku “Rođendanska pisma”, u kojoj je odgovorio na neke njene radove. Ta knjiga sadrži njegovu pesmu pod nazivom “Orkanski visovi” u kojoj je povukao paralelu između Emili Bronte i njegove supruge. Napisao je “Udišeš sve duboko/Sa ljubomornim, protivničkim udisajima. Zar nisi bila/dvostruko ambicioznija od Emili?”

Kejt Mos (i 16 drugih autorki)

Izvor: the-pool.com

Kako bi se priključile godišnjici, 16 autorki, među kojima su Sofi Hana, Lori Peni i Doroti Kumson, priložile priče inspirisane “Orkanskim visovima” za zbirku pod nazivom “Ja sam Hitklif”. Zbirku je uredila autorka i osnivačica Ženske nagrade za prozu Kejt Mos, koja je u predgovoru opisala “Orkanske visove” kao “roman čiji se likovi i boje menjaju pri svakom novom čitanju, a opet ostaje apsolutno jedinstven”.

Objašnjavajući “ambiciozne i beskompromisne” kvalitete romana, napisala je: “Ovo je monumentalno delo. Ovo je roman o prirodi života, ljubavi i univerzuma, ne o detaljima života muškaraca i žena.”

Ostali načini na koje je Bronte uticala…

Lorens Olivije u filmu “Orkanski visovi” iz 1939. godine / Izvor: Pinterest.com

Postoji mnogo britanskih i američkih filmskih adaptacija “Orkanskih visova”, uključujući i indijsku, japansku i meksičku verziju. Ser Lorens Olivije je 1939. nominovan za Oskara za ulogu Hitklifa.

Timoti Dalton je tumačio istu uglogu 1970. godine; Žilijet Binoš i Rejf Fajns su 1992. bili prokleti ljubavnici; Tom Hardi je glumio u TV seriji iz 2009. godine; a Kaja Skodelraio je dve godine kasnije glumila Keti u filmu Andree Arnold.

MTV je 2003. godine producirao sopstvenu verziju sa kalifornijskim rok muzičarem Hitom kao glavnim likom. Ser Klif Ričard je glumio Hitklifa u mjuziklu koji je kreirao sredinom devedesetih.

A Keti i Hitklif su se našli i u skeču “Letećeg cirkusa Montija Pajtona”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije