Hrabra Lola

Četiri hrabre istraživačice koje su prkosile očekivanjima i osvajale najopasnije dijelove planeta

Svuda oko nas su žene koje su razbijale barijere u svojim strukama, mijenjale društvo i poslužile drugima kao inspiracija.

Redakcija

Izvor: Andrea Jović - National Geographic / crol.hr

Foto: National Geographic

Myrtle Simpson: gacanjem po tundri opovrgla suprugovu teoriju

Izvor: DR. HUGH M. SIMPSON, NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Myrtle Simpson u lipnju 1965. stala je gdje nijedna žena prije nje nije kročila, što ju je učinilo “mrvu ponosnom”. Nakon što je mjesec dana gacala kroz 600 kilometara smrznute grenlandske tundre, ova radiologinja koja je napustila svoj posao i postala istraživačica postala je prva žena koja je prešla grenlandski ledeni pokrov. Njezin je muž Hugh patolog koji je u to vrijeme proučavao je li ljudsko tijelo prilagođeno na ekstreman i dugotrajan stres. Zaključio je da nije. No, otisnuli su se na putovanje preko Grenlanda bez obzira na njegov zaključak, “pustolovine radi”. Na Hughov nagovor, Myrtle, koja mnogo bolje prepričava njihov pothvat, napisala je tekst za NG.

Njezina je priča postala hit; pohvalio ju je i planinar Barry Bishop, član prve američke ekspedicije koja se tri godine ranije popela na Mount Everest, riječima da je to “uistinu nevjerojatan podvig za ženu”. Simpson je istraživala mnoga područja – od australske divljine, preko Anda i Norveške, do Surinama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije