Hrabra Lola

Četiri hrabre istraživačice koje su prkosile očekivanjima i osvajale najopasnije dijelove planeta

Svuda oko nas su žene koje su razbijale barijere u svojim strukama, mijenjale društvo i poslužile drugima kao inspiracija.

Redakcija

Izvor: Andrea Jović - National Geographic / crol.hr

Foto: National Geographic

Ann Bancroft: polarna kraljica

Izvor: National Geographic

Kad je sredinom siječnja 1993. dosegla Južni pol, Ann Bacroft postala je prva žena koja je osvojila oba zemljina pola. Bancroft i tri članice njezine polarne ekspedicije za 67 su dana doskijale do Južnog pola, svaka tegleći 90 kg potrepština. Dvije su žene umalo morale odustati zbog bolesti, no tim je odlučio usporiti, držati se zajedno i stići ujedinjeno do cilja. Sedam godina ranije, Bancroft, učiteljica i planinarka iz Minnesotte, postala je prva žena koja je osvojila Sjeverni pol. Njezina je ekspedicija putovala saonicama bez dodatne opskrbe potrepštinama prvi put nakon što je to pokušao Robert Peary 1909. Iscrpljujuće putovanje trajalo je 55 dana i gotovo bilo fatalno – osim što joj je ponestalo hrane, Bancroft je propala kroz led u ledenu vodu. Skromna Bancroft u svom je dnevniku napisala: “Uistinu nikad ne razmišljam o tome da ću biti prva žena na polu. Doslovno sam prezauzeta pokušajima da dođem do tamo”.

Osvajanje polova nije jedini rekord koji je postavila. Bancroft je predvodila i prvu američku žensku ekspediciju na Grenlandu i postala prvom ženom koja je na skijama prešla Antarktiku. Uvedena je u National Women’s Hall of Fame 1995. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije