Hrabra Lola

Četiri hrabre istraživačice koje su prkosile očekivanjima i osvajale najopasnije dijelove planeta

Svuda oko nas su žene koje su razbijale barijere u svojim strukama, mijenjale društvo i poslužile drugima kao inspiracija.

Redakcija

Izvor: Andrea Jović - National Geographic / crol.hr

Foto: National Geographic

Gerlinde Kaltenbrunner: žena na vrhu svijeta

Izvor: climbing.de

Gerlinde Kaltenbrunner, medicinska sestra iz Austrije, 2011. pridružila se prestižnom klubu planinara koji su osvojili svih 14 svjetskih planinskih vrhova viših od 8.000 metara. Iako je prva žena koja se pridružila ovom elitnom društvu Edurne Pasaban, koja se na sve vrhove popela 2010. godine, Kaltenbrunner je postala prva žena koja se na 14 najviših vrhova popela bez upotrebe dodatnog kisika. Odbila je i pomoć šerpi ili drugih nosača, što rijetko koji penjač čini.

Posljednji od spomenutih vrhova koje je osvojila bio je K2, koji se smatra jednom od najubojitijih planina. Osvojila ga je iz četvrtog pokušaja, pri čemu je onaj iz 2010. završio kobno – pogibijom njezina partnera. U četvrtom pokušaju na put je krenula s mužem i malom ekipom. Njezin je muž odustao od uspona zbog znakova lošeg vremena i molio je da i ona odustane, no odbila je. Nakon nekoliko dana, stigla je do vrha.

Kako je opisano u članku u National Geographicu: “Planine su se protezale u svim pravcima. Planine na koje se popela. Planine koje su uzele živote njezinih prijatelja, a umalo i njezin. No, nikad nije uložila toliko truda ni u koju planinu kao u onu koja joj je napokon stajala pod čizmama.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije